Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favorit i repris i Wimbledon

Annons

Det här är en repris de allra flesta gärna vill se om och om igen. Roger Federer mot Rafael Nadal i en stor final.

Den här gången i Wimbledon och med en chans för Federer att bli historisk.

Det är Federer som självklart ligger närmast favoritskapet i söndagens final. De båda tennisgiganterna har mötts tolv gånger i karriären. Under senare år har det handlat om finalmöten med ett tydligt mönster:

Nadal har varit lika överlägsen på grus som Federer varit på gräs och hardcourt. Därför tvivlar heller ingen på att den schweiziske världsettan kommer att tangera Björns Borgs rekord på fem raka Wimbledon-titlar när det nu blir en repris på förra årets Wimbledon-final.

Den schweiziske världsettan fick det också något tuffare än Nadal i lördagens semifinal. Det krävdes två räddade breakbollar för fransmannen Richard Gasquet vid 5_5 i första set innan "Fed Express" började att leverera och då gick det snabbt. Efter bland annat 20 serveess blev det till slut seger, 7_5, 6_3, 6_4.

Nadal i sin tur behövde inte ens spela tre hela set när hans motståndare, Novak Djokovic, fick ge upp på grund av skada. Serben, som kom hade två tuffa möten mot Lleyton Hewitt respektive Marcos Baghdatis bakom sig, har haft ryggproblem och var inte ens säker på om han skulle kunna komma till start.

Det gjorde han till slut, men det höll bara drygt 1,5 timme innan han fick ge upp vid ställningen, 3_6, 6_1, 4_1 till Nadal.

Nadals väg till finalen har varit ännu krångligare än Federers, med avbrutna matcher på grund av regnet. Han var illa ute mot såväl Robin Söderling som Michail Juznyj. Många trodde också inför turneringen att spanjoren inte skulle nå final igen.

Spanjoren är dock av naturliga skäl av en annan åsikt:

Skulle Federer vinna söndagens final är det också inte bara en tangering av Borgs rekord. Det skulle också betyda hans elfte grand slam-titel, bara tre från rekordinnehavaren Pete Sampras.

TT

Mer läsning

Annons