Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fattiga köar längst

Landstinget Dalarna är sämst i Sverige på att leverera vård i rimlig tid. Ny forskning visar att väntan leder till stora samhälleliga problem, utöver oron, värken och lidandet för patienterna som får vänta på tillgång till vård.

Köerna leder också till lägre förväntningar på vården bland dem som drabbas. Kjell-Olof Feldt (S), den förre finansministern, har uttryckt det så här:

"Kommer man bara över tröskeln och in i den, då antar jag att den svenska sjukvården mäter sig med det mesta både historiskt och internationellt. Men jag har vänner som också drabbats. De litar inte på den svenska sjukvården."

Vilka är det då som har lägst förtroende för sjukvården? Jo, det är låginkomsttagarna. I gruppen med inkomster under medel uppger 58 procent att de förväntar sig bästa möjliga vård. Gruppen med inkomster över medel uppvisar siffran 70 procent.

Det är inte så konstigt. I rapporten I väntan på välfärden (Timbro) som Nima Sanadaji lade fram häromdagen konstaterade han att akademikers köande bara är 48 procent av tiden jämfört med ickeakademikers.

Det är ju närmast skandalöst - halv kötid för de resursstarka, alltså.

De som har språket, känner till sina rättigheter och besitter förkunskaperna, tar sig fram i köträsket och tar sig förbi grindvakterna. De som saknar verktygen får köa längre.

Forskningen visar att hela 80 000 svenskar arbetar deltid eller inte alls, eftersom de måste ta hand om en närstående som fastnat i köer till välfärd som man har rätt till.

Köerna leder naturligtvis därför till en stor samhällsekonomisk förlust, utöver vedermödorna i kön för den köande.

Någon siffra gällande Dalarna för hur många som måste avstå från att arbeta finns inte. Men eftersom vårdköerna i Dalarna är längst i landet kan siffran på produktionsbortfallet just här antas vara proportionellt sett störst.

Det är riktigt, riktigt dåligt.

I Sverige finansieras så gott som all vård gemensamt av alla medborgare via skattsedeln. Det ska göra att din personliga bakgrund inte ska spela någon roll - vården ska fungera lika för alla.

Men att köer uppstår och växer i vårdapparaten gör att ojämlikheten mellan människor återskapas.

Klassamhället är tillbaka.

Det finns i Dalarnas jättelika vårdköer.