Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastställd fängelsedom för Malungsbo

Annons

Det var den 14 maj 2005 som den nu dömde Malungsbon i samband med ett bråk vid ett näringsställe i centrala Malung slagit en 22-årig yngling från Äppelbo i huvudet vilket medförde att denne fick mycket svåra skador. Den misshandlade kom så småningom till Mora lasarett och där ansåg man skadorna så svåra att han omedelbart remitterades till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Orsaken till att det här inträffade var att den 22-årige Malungsbon kände sig hotad av andra personer och vid det aktuella tillfället tog Malungsbon en plaststol som han kastade och som olyckligt träffade den 22-årige mannen från Äppelbo.

Vid rättegången som hölls i Mora Tingsrätt menade den åtalade Malungsbon att han handlat i nödvärn och att det inte funnits något uppsåt att skada. Det var situtionen som uppstod då Malungsbon fruktade för att bli angripen av flera personer som fanns i den kö eller i närheten där bråket uppstod och den åtalade menade att det här var ett sätt att freda sig från angrepp och därför greppade han tag i en plaststol och slängde denna för att sedan kunna försvinna från platsen. Det kan i sammanhanget nämnas att den person som fick plaststolen i huvudet och skadades svårt inte deltog i bråket utan befann sig på en plats nära kön. Under rättegången i tingsrätten hävdade försvaret att det inte fanns något uppsåt och man hävdade där att den åtalade borde frikännas. Åklagaren menade att den påstådda grova misshandeln var styrkt och att detta borde ge ett fängelsestraff på minst ett år.

Mora Tingsrätt dömde den 22-åriga Malungsbon till 10 månaders fängelse och den domen har nu Svea Hovrätt fastställt. Liksom tingsrätten anser hovrätten att det handlar om en grov misshandel och man anser liksom tingsrätten att påföljden bör bli ett längre fängelsestraff.

Mer läsning

Annons