Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fästingar - en hundägares plåga

För alla hundägare så kommer sommaren med sol, bad och spring. Och fästingar. Hur ska man bete sig för att underlätta för våra lurviga vänner?

Ewa Jonsson har två hundar, rottweilern Skotte och Buzz, en Malinois. Båda har plågats oerhört mycket av fästingar i sommar.

– Jag har bott i Falun i 40 år och har aldrig upplevt det värre än nu. Det räcker att gå en promenad med en av dem så får man plocka tio stycken sen, berättar Ewa.

Ewa är klinikchef för Anicura Borlänge Djursjukhus och har sett mycket fästingar på andra håll i landet, men tycker Dalarna har varit förskonade hittills, fram tills nu.

– Jag har fästingmedel på hundarna, så fästingarna ska dö när de biter fast. Men det är ändå inte kul och fästingarna irriterar dem förstås. Framförallt Buzz, på honom sätter dem sig på buken mycket, säger hon.

Hundägare i olika lokala facebookgrupper klagar mycket över fästingplågan, men Maja Öhman Nyberg som är chefsveterinär på Anicura Falu Djursjukhus, kan inte bekräfta att det är extra mycket fästingar just i år.

– Vi får ju in hundarna först om de är sjuka, och det händer inte så ofta. Så det är svårt för oss att avgöra. Ägarna brukar ju ta bort fästingarna själva, säger Maja.

Läs också: Forskare ska nu undersöka spridningen av fästingar i Dalarna

Inte heller SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, kan vare sig bekräfta eller inte.

Oavsett om antalet fästingar har ökat eller inte, så är de ofta en plåga för båda hundarna och hundägarna. Det finns tre sjukdomar som kan gå på hundar, men två av dem är rejält ovanliga.

– Borrelia blir hundar mycket sällan, om någonsin, sjuka av förutom möjligen unga valpar. Anaplasma (tidigare kallad Ehrlichios, red.anm) kan ge feber och smärta i leder. Det är den fästingsjukdom som vi oftast ser kan ge symptom på hund. Och så finns det TBE, där är diagnosen oerhört svår att göra, berättar Maja.

De flesta hundar klarar ofta smittan utan att sjukdom bryter ut. Men för säkerhets skull så kan man använda fästingmedel.

– Det går att använda tabletter, halsband eller droppar, det ger olika god effekt. Men tänk på att en fästing inte smittar förrän den har suttit ett dygn, med undantag för TBE som smittar direkt när fästingen biter.

– Det är viktigt att gå igenom pälsen regelbundet. Speciellt hundar med tjock päls får lätt fästingar på sig. Titta noga och plocka bort dem, säger Maja.

Ewa kan inte göra så mycket åt situationen, förutom att titta noga på hundarna och hålla gräset kort.

– Det är bara att stå ut. Tyvärr kryper det på oss också när vi sitter hemma i soffan, säger hon.

Läs också: Fästingarna blir allt vanligare i norr – Tips: Så skyddar du dig mot fästingarna

Läs också: Nu finns taigafästingen i Sverige

Ladda hem nya versionen av DT:sIphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-app här