Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägarna är ansvariga för jobbet

I Malung pågår arbetet med att slutsanera efter den omfattande storbranden som ödelade garveriet. Det är de två fastigehetsägarna som har ansvaret för det stora saneringsarbetet.

Problemet efter branden var att endast en mindre del av den ena fastigheten var täckt av försäkringar och mycket av det jobb som nu utförs får fastighetsägaren stå för. För den ena fastighetsägaren är det försäkringsbolaget som står för kostnaden och där bilas nu golvplatan i den gamla industridelen upp.

För den del som hörde till Fyndlagret har försäkringsbolaget avslutat den del av saneringen som föll på dem, det som återstår ligger på fastighetsägaren.

Kommunen fick i somras tillträde till den stora fastigheten för att se till att saneringen fortsätter, det efter ett åläggande i byggnadsnämnden.

Fortfarande är det oklart vad som kommer att ske med de högar med massa som lagts upp. Det kommunala bolaget Vamas hoppas kunna få använda dessa till att täcka den gamla deponin.

– Vi har ännu inte fått någon sådan formell förfrågan, men det handlar också om att miljöavdelningen ska säga sitt, säger Karin Jonsson på stadsbyggnadskontoret.

De aktuella massorna ägs av fastighetsägarna, men om hela eller delar av massorna kan godkännas för att läggas upp för att täcka den gamla deponin så handlar det om en rejäl besparing. Dels får Vamas tillgång till massor och dels slipper fastighetsägaren frakta dessa till slutdeponi i Borlänge.

Kommunalrådet Kurt Podgorski är bekymrad över situationen.

– Kommunen har ett ansvar för att snygga upp och sanera området, men kommunen ska inte betala något för jobbet. Allt som sker där ska ske på fastighetsägarens bekostnad.

– Om vi ska ta över ansvaret för saneringen vill jag inte göra mycket utan att vi äger fastigheten, betonar Podgorski.

Kommunen har också erbjudits att köpa fastigheten.

– Det känns inte särskilt aktuellt i nuläget, konstaterar Podgorski.

Kommunen har det yttersta ansvaret för att marken blir sanerad och uppsnyggad.

– Kommunen äger en fastighet längre ner, som också den ska rivas. Vi vill lyfta det här området som har alla förutsättningen att bli något bra. Men jag tvivlar på att det kommer att gå att använda området för bostadsändamål med tanke på den verksamhet som tidigare bedrivits där, säger Podgorski.