Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fasth fyra när Cabrera vann US open

Annons

Oakmont sänkte spelare efter spelare, men inte Niclas Fasth. Svensken bemästrade den supersvåra banan och blev fyra i US open i golf.

Han gick på par, 70 slag, sista dagen, och slutade två slag efter den segrande argentinaren Angel Cabrera och ett slag efter tvåorna Tiger Woods och Jim Furyk.

Fasth förklarade framgången för SVT med att han slagit väldigt bra drivar hela veckan, puttat skapligt och mentalt orkat hänga med i täten.

Men det såg inte särskilt ljust ut för svensken efter nio hål på söndagen. Då hade han gjort tre bogeys i följd.

Han gjorde två birdies under andra halvan av ronden, på det 14:e och det 18:e hålet.

Fjärdeplatsen, som är den bästa svenska insatsen hittills i majorn, gav Fasth 2,3 miljoner kronor i prispengar, en plats i US open nästa år och spelkort på USA-touren nästa år.

Världsettan Tiger Woods var på jakt efter sin 13:e majortitel. Men Woods har aldrig vunnit en major när han inte haft ledningen inför slutvarvet _ och det gick inte vägen i det 29:e försöket heller. Woods hade en lång birdieputt på det 18:e hålet som hade gett honom chansen till särspel mot Cabrera, men putten stannade tre decimeter från hålet.

Cabrera, som spelar på Europatouren till vardags, inledde söndagen fyra slag efter täten. Trots bogeys på hål 16 och 17 gick han på 69 slag, ett under par, och fick totalt 285 slag, fem över par. Det är inte vanligt att segerscoren i en major är fem över par, men redan svåra banan Oakmont hade preparerats för att bli en extra svår utmaning för världens bästa golfspelare.

Det är den 37-årige Cabreras första majortitel. Cabrera växte upp under knappa förhållanden i Cordoba och började jobba som caddie på golfbanan när han var tio år.

Cabrera är den förste argentinaren att vinna US open och den andre att vinna en major efter Roberto de Vicenzo, som vann British open för 40 år sedan.

Carl Pettersson slutade på 17:e plats med 293 slag och Peter Hanson blev 31:a med 297.

TT

Mer läsning

Annons