Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartfyllt rally med bilar av trä

Gång- och cykelvägen nedanför Skräddarbacksskolan låg lugn och tyst i morgondimman. Plötsligt bröts tystnaden av skratt och höga rop.
Runt ett hörn kom en lådbil farande i hög fart. Och en till. Och en till.

Under åtta veckor har elever på Skräddarbacksskolan arbetat med att bygga lådbilar.

– Det är elever i femman och sexan som byggt bilarna på elevens val under temat konstruktion och byggnation, berättar klassläraren Hans Persson.

Grupper med fyra-fem elever i varje har tillsammans byggt fyra lådbilar i trä.

Materialförutsättningarna har varit densamma, men utseendet på fordonen varierade stort. En del var stilrena enbart i naturträ, en var målad med röda blixtar och en annan var glamourös med pastellfärg och rosa fluff på förarsitsen. Däcken har man hittat i sopcontainrar och tagit från gamla barnvagnar.

– Jag minns själv hur vi byggde lådbilar när jag var liten och hur roligt det var, säger Hans Persson som tillsammans med slöjdläraren Sven-Erik Carlsson hållit i lådbilsprojektet.

När bilarna var färdiga var det på torsdagsmorgonen dags för det alla väntat på. Att få testa vad de går för i ett klassiskt lådbilsrally.

– Det har varit kul att få bygga något själv, men det roligaste är att få köra med dem ute och tävla, säger Oscar Danielsson i sexan.

Tävlingen gick ut på att den som rullade längst med sin bil efter att man passerat mållinjen vann.

Arrangemanget engagerade även många andra elever på skolan. De som läser mätning på matematiken ansvarade för att mäta hur långt varje tävlande bil rullade och elever från textilslöjden hade sytt tävlingsflaggor.

Efter tävlingen skänkte man lådbilarna till skolans fritidsavdelning.