Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartfest på Orsasjön redan 1930

Den 9 - 10 mars återkommer Speed Weekend till Orsasjöns is. Huvudansvarig för tävlingen är Glenn Ocklund och han kan berätta att det redan 1930 slogs fartrekord på Orsasjön, bland annat av Erik "Orsa" Bohlin.

Glenn Ocklunds information kring bilden, som är tagen 1930, är:

"De två ynglingarna på bilden är ett par av Sveriges mer eller mindre bortglömda motorikoner. Erik "Orsa" Bohlin, t h, (1897-1977) började som tävlingscyklist och var bland annat trea på OS i Paris 1924. Efter cykelkarriären blev han en mc-åkare av rang. 1928 klev han av cykeln och blev Nyman Verkens (NV) stora affischnamn. Han vann mängder av allehanda tävlingar och slog hastighetsrekord på isbanetävlingar. 1927-31 Excelsior Super X Special, hojen som syns på bilden är ganska kraftigt ombyggd. Harley framgaffel med styrdämpare, kortad bakram, racingstyre, lägre placerad Messinger racingsadel med mera. Redan under slutet av 1920-talet körde Erik "Orsa" Bohlin 160 km/h på is med denna Super X, vilket man måste säga var en stor bedrift för sin tid.

Helmer Pettersson trimmade motorcyklar i USA innan kriget. Hemkommen igen började han med alternativ bränsleutveckling (gengas), var även konstruktör och innovatör på Volvo. Volvo Pv 444 var hans verk och han var även tongivande bakom P 1800:an."