Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färsk studie visar att IQ blir sämre

- Cannabis är farligt och bör förbli förbjudet!
Det tycker inte Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning, är något att hymla om.

Inställningen som unge Erik har, att det inte finns lika mycket forskningsom talar om de negativa effekterna som om de positiva, är något som professor Fred Nyberg kan förstå.

– Problemet är att han inte tagit del av det allra sista inom det här området, säger Nyberg, som många gånger medverkat i olika medier för att berättat om forskningen kring drogen och vilka skadeverkningar den kan ge:

– Nyligen blev jag uppringd av en skolsköterska på västkusten som berättade att hon på en vecka stött på sex killar som drabbats psykosliknande symtom efter att ha rökt cannabis.

Risken att unga som röker hasch på ett tidigt stadium kan drabbas av haschpsykos är känd sedan länge.

För en tid sedan medverkade Fred Nyberg i SVT där han presenterade en nyutkommen studie.

– För första gången har man gjort en framåtskridande studie. Tidigare studier har man gjort retrospektivt, alltså man har tittat på folk som rökt cannabis med de data man har för stunden. Man vet inte om de använt andra droger eller personen kanske hade ett labilt psyke redan innan han började med cannabis.

Studien som Nyberg presenterade är genomförd på Nya Zeeland. Den började för 40 år sedan då man undersökte över 1 000 ungdomar i fyraårsåldern. Sedan följde man dem vart tredje år i djupintervjuer ända upp till 38 års ålder. Vid tretton års ålder fick samtliga genomgå en intelligenstest, vilket upprepades när de fyllt 38.

– De som använt cannabis frekvent, använt det måttligt och som inte använt det alls fanns med i de här grupperna. 30 till 40 procent hade testat någon gång medan cirka 150 till 200 hade rökt frekvent. De som hade börjat i tidigt i tonåren hade sämst IQ, där fick man största skadan.

Det viktiga i studien, menar Fred Nyberg, är att i och med att man följt dem så länge så kunde man sortera bort de som från början hade en sjuklig sårbarhet att utveckla en låg IQ, man kunde sortera bort de som rökte tobak och man kunde sortera bort de som drack alkohol eller brukade annan narkotika.

– Man kunde bekräfta att det här enbart kunde hänvisas till cannabisanvändning, framför allt i tidiga ungdomsår. Det allvarliga är att bruket av cannabis dämpar och passiviserar individerna. Man kanske sköter sitt jobb, men man når aldrig upp till den kreativitet som man skulle kunna prestera, säger Fred Nyberg.

– Skulle vi släppa cannabis fritt i Sverige i dag skulle vi kapa tio-femton procent av de kreativa människorna som ska göra de här innovationerna inom vetenskap, teknik och kultur. Vi kanske kapar topparna bland de som ska dra hela samhället vidare.

Fred Nyberg är professor vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala Universitet.