Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre orkaner med varmare klimat

Vindar är luftmassor som rör sig. De bildas när varm luft stiger och släpper in kallare luft från sidorna och regleras också av trycket från olika luftmassor så att trycket minskar när varm luft stiger och lämnar plats för inströmmande, kallare luft.

Ju större temperatur- och tryckskillnaderna är mellan olika luftmassor, desto starkare blir vindarna. Luftens temperatur beror dels på uppvärmning från solen, dels på uppvärmning eller avkylning från underliggande hav och mark och dels på inverkan från moln, avkylande dagtid och värmande nattetid.

Eftersom det alltid är varmt runt ekvatorn och kallare mot polerna, avgör temperaturen i mellanliggande områden vindarnas styrka. Generellt varmare klimat i dessa områden ger därför mindre temperaturskillnad mot tropikerna och därmed färre och svagare stormar. Omvänt ger kallare klimat i mellanliggande områden större temperaturskillnad mot tropikerna och därmed fler och starkare stormar.

Detta är precis motsatt de samband som FN:s klimatpanel IPCC och andra som varnar för farlig globaluppvärmning hävdar. 

Tege Tornvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare