Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre larm och olyckor

/
  • Årets värsta brand i Malung-Sälen inträffade då Lima handel med butik, pizzeria och lägenheter totalförstördes vid en nattlig brand i början av september. Räddningsledaren Per Hampus betraktar den övertända träbyggnaden.
  • Det är positivt att trafikolyckorna minskat, men felaktiga automatlarm är alltför många, menar räddningschef Per Hampus i Malung-Sälen.

Trafikolyckorna minskade och det gjorde även det totala antalet larm för räddningstjänsten i Malung-Sälen. Men räddningschef Per Hampus anser att onödiga automatlarm är alldeles för många.

Annons

– De felaktiga automatlarmen beror oftast på att det är någon som slarvar. De flesta av sådana larm har vi faktiskt mitt i sommaren och det tyder på att det är personal eller hantverkare som gör något oförsiktigt så att larmen oavsiktligt går i gång. Det är således inte okynneslarm under turistsäsongen, säger Per Hampus.

Totala antalet larm som redovisas av räddningstjänsten i Malung-Sälen är 238 fördelade på de tre kårerna i Malung, Transtrand och Sälen. Det är en minskning med 28 larm, eller drygt tio procent, jämför med året innan.

Vart tredje larm, sammanlagt 80, är automatlarm som utlösts trots att det inte brunnit. Dessa larm är till antalet den största gruppen av olika sorters larm som räddningstjänsten redovisar. Det är även den grupp av larm som minskar minst, bara ett mindre från 81 året innan.

– Naturligtvis vore det önskvärt att de onödiga larmen kunde minskas, eftersom många av dem beror på rent slarv. Varje utryckning kostar ju en del och vi kommer att se över nivån på den avgift som vi debiterar för falska larm, säger Per Hampus.

– Glädjande är att antalet trafikolyckor minskade med sex till 42 och under förra året hade vi faktiskt ingen dödsolycka i trafiken trots tidvis hårt trafikerade turistvägar. Det är således en positiv utveckling. Någon direkt förklaring till detta har jag inte. Man kan hoppas att trafikanterna blivit mer ansvarsfulla och försiktiga, säger räddningschefen.

Antalet riktiga brandlarm uppgick till 64, några färre än föregående år. Den största branden under 2011 var branden i Lima Handel i början av september. Hela den gamla byggnaden med vidbyggd butik totalförstördes vid den häftiga branden och butik, pizzeria och ett par bostadslägenheter på övervåningen blev lågornas rov.

Räddningstjänstens insatser vid sjukvårdslarm IVPA, i väntan på ambulans, minskade till 38 från 55. I gruppen annan kommunal räddningstjänst blev det 14 utryckningar, en minskning med en. Här inryms bland annat den tragiska olyckan då ett barn i ett obevakat ögonblick klämdes ihjäl i en elmanövrerad behandlingssäng på vårdcentralen i Sälen.

Mer läsning

Annons