Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre dricker – fler har koll på droger

På tisdagen arrangerade Vansbro kommun tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan en föreläsning kring ungdomars drogvanor. Bland annat redovisades den nyligen genomförda drogvaneundersökning.
– Det är positivt att alkoholdrickandet minskar bland ungdomarna, det är däremot inte så bra att allt fler vet var de ska få tag i narkotika, säger Mia Johansson, folkhälsoplanerare i Vansbro.

Sedan några år tillbaka jobbar Vansbro kommun tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt som kallas Öckerömodellen, efter en modell som använts där.

De kommuner som ingår är Malung-Sälen, Ockelbo och Bollnäs och i modellen ingår det varje år att göra en undersökning om hur det hela fungerat.

Som presentatör av undersökningen hade Håkan Fransson bjudits in och han kunde konstatera att bland de yngsta eleverna som ingår, de som går i sjunde klass, har alkoholdrickandet minskat markant.

– För två år sedan var det 40 procent av dem som provat att dricka och nu är det en halvering, cirka 20 procent, poängterade Fransson.

Det stora sorgebarnet i drogvaneundersökningen är att allt fler ungdomar vet var de kan få tag på narkotika och vem som kan ordna det.

– Jag gör tolkningen att det finns mer narkotika ute i samhället i dag än det gjorde för två år sedan, underströk Fransson.

Hans tankar bekräftades av Patrik Burmansson, polis från Malung, som också medverkade vid träffen.

– Jag tror att det finns mer än vad undersökningen pekar på, vi träffar på många som har cannabis på sig och vi får bara tag i en bråkdel av alla som har narkotika, konstaterade Patrik Burmansson.

Han uppmanade alla föräldrar att vara uppmärksamma på sina barn, ändrar de beteende och vanor och dessutom plötsligt blir väldigt godissugna så är det signaler om att det kan finnas ett narkotikamissbruk i bakgrunden.

Under träffen medverkade trafikpolisen PO Nordqvist och han visade bland annat filmen "Länge leve livet" som på ett påtagligt sätt visade vilka konsekvenser det kan bli av att någon kör med alkohol i kroppen.

– Det är många, särskilt tjejer, som uppger att de åkt med någon som varit berusad, som föräldrar uppmanar jag er att vara lite extra uppmärksamma på detta, underströk Nordqvist.

Han konstaterade vidare att just nu är det mer eller mindre en explosion av A-traktorer, som körs av 15-åringar.

– Det är inget större problem, men det blir det för ungarna är oerhört skickliga på att fuska med dem och det är inte ovanligt att vi hittar traktorer som gör både 80 och 90 km/h och då blir det farligt om det sitter 5-6 ungar inne i hytten utan bälten, poängterade Nordqvist.