Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre barn far illa i kommunen

Efter en mycket kraftig ökning under åren 2006-2010 minskar nu antalet anmälningar om barn och unga som far illa.
Samtidigt ligger individ- och familjeomsorgen på plus jämfört med budgeten.
– De långsiktiga satsningarna börjar ge resultat och personalen gör ett fantastiskt jobb, berömmer kommunalrådet Sofia Jarl (C).

Kommunstyrelsen har fått en verksamhetsrapport från socialutskottet och den visar att antalet anmälningar om barn som far illa minskat under 2011 och 2012.

Samtidigt påverkas också kostnaderna av att fler av de barn som far illa nu placeras i kommunens egna familjehem och erbjuds stödinsatser lokalt – i form av kontaktpersoner och -familjer samt stöd och behandlingar av familjebehandlare från familjeteamet.

Sektionen för individ- och familjeomsorg, IFO, eller i dagligt tal socialtjänsten, har som ett prioriterat mål att under de närmaste målen aktivt arbeta för att utöka kommunens utbud av egna öppenvårdsinsatser och familjehem. Syftet är att så långt det är möjligt kunna erbjuda barn och unga kvalitativ vård inom familjen och med hjälp av kommunens egna resurser.

– Kommunen har byggt upp egna resurser och förändrat organisationen för att nå bättre resultat och större kostnadseffektivitet. Det handlar inte minst om satsningen på Familjens hus och familjeteamet, men också om strategiska nyrekryteringar för att öka förutsättningarna att ge kvalificerad hjälp och stöd på hemmaplan, säger Sofia Jarl, som tycker att personalen gjort och gör ett mycket bra arbete.

– Med en bra arbetsplats och intressanta arbetsuppgifter får kommunen ett bra rykte och större möjligheter att rekrytera den kompetens vi behöver, fortsätter hon.

Av utskottets rapport framgår också att samtliga socialsekreterartjänster inom IFO är tillsatta och att konsultkostnaderna för 2012 beräknas bli drygt två miljoner kronor lägre än under 2011. IFO klarar sig för närvarande utan inhyrd personal, konsulter.

– Vi har nu en organisation som kan jobba långsiktigt istället för med "akut brandsläckning", konstaterar kommunalrådet.

Kommunen deltar också i ett projekt där flera kommuner och landstinget genom samverkan ska erbjudas tidiga insatser vid problem med psykisk ohälsa.

Även försörjningsstödet har minskat. Trots att det ligger högt jämfört med för fem-sex år sedan ligger det lågt vid en jämförelse med flera andra Dalakommuner. Av Dalarnas kommuner har Gagnef har det tredje lägsta försörjningsstödet, räknat i kronor per invånare. Låg arbetslöshet och framgångsrika satsningar på stöd till de som står längst från arbetsmarknaden är ett par faktorer som påverkat kostnaderna.

Som läget är just nu räknar sektionen med ett budgetresultat på plus en miljon för 2012.