Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre återfaller i brott – många korta strafftider

Den nedåtgående trenden för återfall i brott håller i sig och nyintagna i fängelse 2016 hade många korta strafftider.

Annons

Det visar Kriminalvårdens statistikrapport KOS.

Rapporten berättar att färre drabbas av återfall i brott. Bland nyintagna i fängelse fick en femtedel straff på en månad eller mindre.

– Att återfallen sjunkit under senare år är glädjande. Det är inte bara Kriminalvårdens förtjänst, men jag är övertygad om att vårt evidensbaserade arbetssätt har bidragit, sägerKriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg, i ett pressmeddelande.

Enligt KIS är återfallen lägre bland klienter som har färre tidigare kriminalvårdspåföljder jämfört med dem som har fler. Allra minst återföll de som lämnade anstalt eller påbörjade en frivårdvårdspåföljd för första gången.

Återfallen i brott som ledde till ny kriminalvårdspåföljd lägst bland dem som är dömda för sexualbrott och rattfylleri . Även för dem som dömdes för våldsbrott somhuvudbrott var andelen återfall låg.

Högst var återfallen bland dem som begått trafikbrott, tillgreppsbrott, rån ochnarkotikabrott/smuggling.

Drygt tre av fyra nyintagna som skrevs in 2016 hade en strafftid på ett år eller mindre. Var femte hade ett fängelsestraff på en månad eller mindre, visar KOS-rapporten.

– När strafftiden förkortas till några få veckor upplevs inte lagens strängaste straff längre som särskilt ingripande av den som döms. Trovärdigheten i straffet riskerar att undergrävas, säger Nils Öberg.

– En frivårdspåföljd är inte sällan bättre ur ett återfallsförebyggande perspektiv än ett kortfängelsestraff, fortsätter han.