Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre allmännyttiga lägenheter säljs

6 700 allmännyttiga lägenheter såldes i Sverige under fjolåret.
Antalet försäljningar har minskat under de senaste åren.
Senast Tunabyggen sålde lägenheter var för sju år sedan.

57 kommuner sålde knappt 6 700 allmännyttiga lägenheter under år 2011. Det är mindre än hälften av vad som såldes året innan.

Det visar statistik som statliga Boverket har presenterat.

Antalet sålda lägenheter har minskat sedan 2008. Då såldes nästan 18 000 allmännyttiga lägenheter i Sverige.

2009 såldes knappt 14 400 lägenheter och 2010 drygt 15 000. De flesta kommuner sålde enligt Boverket bara ett litet antal lägenheter. Sju kommuner stod för mer än 75 procent av alla försäljningar.

Enligt Boverket är den stora förklaringen till att försäljningarna minskar Stockholm, bland annat konstateras att ombildningar till bostadsrätter i princip är stoppade i centrala Stockholm.

Tunabyggen har genomfört en större fastighetsförsäljning tidigare. 2005 sålde bolaget sammanlagt 426 lägenheter på Östermalm och i Kvarnsveden. Även då var Hyresgästföreningen starkt kritisk, och debatten var hård. Beslutet överklagades till Boverket - som slutligen slog fast att försäljningen var olaglig.

Men då var den redan genomförd.

Den här gången hoppas Tunabyggen kunna sälja fastigheter för 250-300 miljoner kronor.