Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt med hög natriumhalt i vattnet?

Fråga: Jag har en fråga om Natrium i dricksvatten. Det hus vi överväger att köpa har hårt vatten och därför är ett jonbytarfilter installerat, som tillför vattnet Na. Värdet ligger på 130 mg/L (anses som "tjänligt med anmärkning") mot normala ca 5 mg/L. Över 200 mg/L anses ge smakförändring. Jag är orolig för vår tvååriga dotter samt om vi får fler barn som kommer växa upp i huset - är denna mängd något att oroa sig för? Jag vet att spädbarns njurfunktion inte tillåter för stora mängder salt (Na är väl en saltkomponent?!), men jag tänker även på saltets mer långtgående negativa effekter (blodtryckshöjande etc.).

Vid hur höga Na-halter avråder man från att ge vattnet till spädbarn? Jag har också sett ett uttalande från Socialstyrlsen att man avråder från att ge mineralvatten till barn på grund av Fluorid-innehållet, men också för att det innehåller mer Na. Så frågan är; behöver vi installera filter som renar bort Na?

Tusen tack på förhand för svar!
Viveca

Svar: Hej! Det här är ju en fråga som berör många delar av ert liv. Det handlar både om ert dricksvatten, men också hälsorisker och ekonomiska konsekvenser av vattnets kvalitet och eventuella behov av att rena eller filtrera vattnet.

Som du skriver har små barn inte samma förmåga att hantera salter som större barn och vuxna och de är därför extra känsliga. Dessutom finns det för rekommendationer för alla att vi bör minska vårt saltintag för att minska risken för högt blodtryck och följder av det. Er halt av natrium ligger på en nivå som gör att man får i sig för mycket natrium om man inte kompenserar för det på annat sätt.

Med den nivå ni har i vattnet får ni i er ungefär 10% av den dagliga rekommenderade dosen av salt bara genom det vatten ni dricker. Det kanske låter lite men utifrån det kunskapsläge vi har idag är det inget man kan rekommendera, utan ni bör fundera på att köpa ett filter som kan reducera natriumhalten.

Hälsningar
Peter