Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt i skogen efter stormen

Stormen Dagmar lämnade stora mängder rotvältor efter sig i Faluskogarna. Vad alla inte vet är att de kan utgöra en livsfara när de "faller tillbaka".
– Man ska alltid vara försiktig runt rotvältor, säger Per-Olov Perols på Skogsstyrelsen.

Det var i julhelgen som stormen Dagmar nådde Dalarna och drog igenom länet med en väldig massa nedslitna träd som följd. Sedan dess har skogsägarna på olika sätt tagit hand om och kapat de omkullvälta stammarna, bland annat uppe i Klockartäckt där Lotta Lindström bor. Alldeles nyligen var skogsarbetare där och sågade av stammarna. Av en av dem fick hon höra att de kvarliggande rotvältorna kan vara rentav livsfarliga.

– Skogshuggaren som var här sa att när tjälen tinar upp marken eller om solen ligger på så kan rotvältorna "slå igen". Jag hade aldrig hört talas om så kallade rotfällor förut, men det kan tydligen hända närsomhelst utan förvarning och med en fruktansvärd smäll, säger Lotta Lindström.

Eftersom det ofta är barn uppe i skogen och leker tänkte hon först sätta upp skyltar och uppmana dem att hålla sig borta från rotvältorna.

– Men det ligger ju rotvältor i hela Falun, och dessutom kan inte alla barn läsa skyltarna. Jag skulle inte kunna leva med mig själv om ett barn blev skadat, säger Lotta Lindström, som därför bestämde sig för att kontakta tidningen med sin varning.

Per-Olov Perols, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Falun, bekräftar Lotta Lindströms farhågor om "rotfällor".

– Det är inte alls omöjligt. När man frånskilt stammen från rotvältan, så att den står på kant utan stöd, finns risk att den faller tillbaka. Man ska alltid vara försiktig runt rotvältor, eftersom det är en väldigt stor tyngd.

Per-Olov Perols säger att skogsarbetarna brukar försöka få rotvältorna att genast "falla tillbaka" när de kapar stammarna, men att det inte alltid går.

– Den största faran är i själva kapögonblicken. Det är ett riskfyllt arbete. Men man kan ju ha otur att de faller just när man är där. Man ska varna barn att de ska hålla sig undan, om det nu hjälper. Rotvältor är mycket olämpliga att leka kring.