Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig väg måste åtgärdas

Efter att livsmedelsbutiken i Skansbacken i Nås stängde har det blivit en påtaglig ökning av gående till den butik som är kvar. Men där tvingas fotgängare gå på Europavägen och det är både trång och mycket trafik.

– Vi kommer att ta fram ett förslag till åtgärder som vi kan presentera för Trafikverket, det är de som äger frågan, säger kommunchefen Elisabeth Rooth-Eriksson.

Eftersom det numera bara finns en butik i Nås som säljer livsmedel är det dit alla bybor vänder sig för att handla. Detta var tidigare en bensinstation, men är sedan något år tillbaka en livsmedelsbutik i Tempo-kedjan. Några möjligheter för fotgängare och cyklister att ta sig dit finns det inte. Det är endast Europavägen som gäller och dels är det mycket tung trafik genom Nås och dels är vägen väldigt smal på den aktuella platsen.

Uppdraget att ta fram ett förslag till åtgärder har gatuingenjören Nilkas Camarstrand fått. Hans uppdrag är att ta fram en lösning på problemet och sedan ska kommunen kunna presentera förslaget för Trafikverket.

– Det skulle behövas en gång- och cykelväg på cirka 80 meter för att lösa problemet, konstaterar Camarstrand.

Enligt honom finns det pengar till sådana här åtgärder att söka i länstransportplanen.

– Det är egentligen Trafikverket som är ansvariga, men från kommunen sida är vi angelägna om att detta blir åtgärdat så fort som möjligt och då är det bra om vi har ett färdigt förslag att presentera, säger Camarstrand.