Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgstarkt kring en kvinna

Maj Ströms färgstarka måleri kretsar kring en specifik kvinna. En kvinna som misströstar, dansar sig lycklig och har tråkigt.

Ett rum har byggts upp i rummet i Mora kulturhus konsthall. En röd soffa är placerad mitt i det mörklagda rummet. Samma soffa återkommer på den upplysta målningen där en kvinna ligger, till synes uttråkad. "Men jag har i alla fall målat tånaglarna" säger titeln. Kvinnan spretar med de röda naglarna. I installationen i rummet finns också en flaska med rött lack placerat intill soffan - en inbjudan till vardagsuttråkade att slå sig ned, ta av strumporna och lacka tårna.

– Det skulle jag uppskatta, säger Maj Ström som är i Mora för att hänga utställningen. Sedan 2009 bor och arbetar hon i Simrishamn i Skåne. Hon är född och uppvuxen i en förort till Stockholm men har i omgångar bott i Dalarna. Hon har studerat vid Leksands folkhögskola och Sätergläntan i Insjön och lärt sig grafiska tekniker vid Orsa grafiska verkstad.

I utställningen i kulturhuset visar hon måleri och några verk i blandteknik. De tjugotalet målningarna berättar olika delar av en historia om en kvinna, någonstans i medelåldern. Hennes tröstlösa försök att få plats i en minimal bikini. Provhytt i april heter verket. Ett annat verk på samma tema är Drömmen om midjan en dansande kvinna som tittar ned på sitt smala mittparti. Nu ska väl allt bli bra? blir frågan.

I målningen Släktens lilla piga har kvinnan samlat hela släkten i en vagn som hon skjuter framför sig - en bild för kvinnan som tar på sig att minnas allas födelsedagar, fixa släktträffarna och ringa runt till de som är sjuka.

Maj Ström målar i klara starka färger. Stilen är naivistisk och målad i ett perspektiv där hon lyfter fram och förstorar det viktigaste i bilden.