Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgglad förskola med fokus på frisk luft

Förberedelserna har varit långa, men nu leker barnen på den nyöppnade förskolan i Torsång.
Inskolningen pågår för fullt.
– Det känns jättebra. Det är uppiggande med alla färger, säger pappan Mattias Jönsson.

Att kalla den privata förskolan ScaDuMe i Torsång för färgglad känns nästan som en underdrift. Väggarna är exempelvis rosa, blåa, gröna och gula och ingen vägg har samma färg som den andra. Även leksakerna och den övriga inredningen följer det mångfärgade temat. I taket hänger lampor i alla möjliga färger och rutschkanan i samlingssalen är grön, blå och röd.

Pappan Mattias Jönsson var till en början lite skeptisk till alla färger, men har nu ändrat sig.

– Det är uppiggande, säger han.

Hittills har 19 barn fått plats på förskolan som har totalt 25 platser. Inskolningen av 13 barn startade i måndags och till en början deltar en del föräldrar i verksamheten.

– Vi har väntat på att de skulle öppna här, förklarar mamman Sofia Edbäck som bor i Ornäs.

– Det är hårt tryck på det andra dagiset i Torsång. Här är allt nytt och fräscht och det andra dagiset behöver renoveras, menar pappan Mattias Jönsson som bor i Tylla.

– Vi har väntat jättelänge på en plats så det här är verkligen efterlängtat, förklarar mamman Ulrika Ericson Tollbäck från Ornäs.

När alla barnen har kommit är det dags för frukt och sångsamling. Alla får en varsin "prick", en liten matta, att sitta på.

Förskolechefen Cia Melvindotter plockar upp leksaker ur en påse, det hon tar upp får styra vad det ska bli för sång. Låtarna handlar bland annat om lamm, bussar, stjärnor och båtar.

Efter samlingen är det dags att gå utomhus.

– Vi försöker vara utomhus två gånger varje dag. När det blir vår ska vi äta mellis och ha samlingen ute också. Vi ska jobba mycket med naturvetenskap, miljö och teknik, förklarar Cia Melvindotter som tycker det känns bra att barnen nu är på plats.

– Vi har fått möblera om en del när vi ser var barnen väljer att vara. De är så små så de flesta väljer att vara på golvet därför har vi också plockat undan en del möbler, förklarar Melvindotter som tycker att inskolningen hittills har flutit på bra.

– Jag har aldrig varit med om en tystare inskolning. Det brukar alltid vara någon som är orolig och ledsen, men det har varit så lugnt, säger hon.

Barnen som skolas in på ScaDuMe är från strax under ett år upp till 2,5-årsåldern. Fyra heltider arbetar på förskolan i dag, men man planerar att anställa fler i takt med att barnantalet ökar.