Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färg och blänk i prismor

Äppelgrönt och lila står sig så fint mot de gråa väggarna intill.
Spegellampetterna dubblerar stearinljusen, badrumsgolvet påminner om klipporna i Cornwall och kulörta ljuslyktor hänger som glimrande godis från kristallkronan – som troligen var stöldgods.

– Jag är lite gammaldags, alla prylar och bilder hör ihop med ett minne eller en tanke.

Det säger Colette Luotsinen när hon visar runt i huset i byn Tjärnan som ligger mellan Säter och Hedemora, intill riksväg 70 – ett stort rött hus, granne med ännu större byggnader som förr var sanatorium. Trädgården är stor och i början av oktober planterade Colette sin rosenträdgård vid ingången.

Länge letade hon och maken hus i Stockholmsområdet, men kostnadsläget gjorde att de började söka boende i Dalarna. De upptäckte hemnet.se, husmarknaden på nätet, som var ganska ny då – och började surfa.

Kai Luotsinen är uppvuxen i Borlänge och han ville först inte ens titta på det stora och lite avsides belägna huset i Tjärnan, men när han kom hit kände han igen sig – här vårdades ju hans mamma för tbc när Kai var två år gammal.

– Först fick jag lura honom hit, vi tittade på ett annat hus och jag föreslog att vi skulle kika på det här när vi ändå var i trakten. Vi blev förälskade, säger Colette Luotsinen.

Till en början var det en ytlig romans. Fastigheten var en del av ett behandlingshem, de som drev hemmet vill inte bli av med huset, trots att ägaren ville sälja. Vid första besöket fick Colette och Kai in se in i rummen, eftersom personalen ville varna om de boendes integritet. De kom inte längre än till hallen.

Paret Luotsinen kunde i alla fall konstatera att det var högt i tak och utifrån kunde de se de tio fönstren ut mot vägen - ljust och luftigt, alltså – det var viktigt.

De hade letat efter något mindre, men fick i stället dubbel yta jämfört med hyrhuset. Colette kunde göra verklighet av den gamla drömmen om en servering där kunderna får avnjuta afternoon tea, på engelskt vis. Kai som är konstnär fick en ateljé och ett galleri.

– När vi köpte hade Kai just haft en utställning och sålt många tavlor, så vi hade lite pengar.

Och kärleken till huset har hållit, trots djupare bekantskap i form av en slitsam upprustning. Linoleummattorna är numera borta, liksom masoniten som täckte pärlspont och spegeldörrar. Alla spikhålen är överspacklade och dörrarna målade tre gånger för finaste glansen. Bara trapphuset tog sex veckor att måla om.

– Kai är gammal snickare, så den biten har han fått sköta. Jag har städat och målat. Vi har haft jätteroligt när vi rustat tillsammans, säger Colette.

Båda är samlare, fast de fastnar för olika saker. Just nu är Colette är på jakt efter fler spegellampetter, hon har sex och vill ha tre till. Kai gillar tekniska prylar, stenkakor och tillbehör till gitarren.

Blocket, Tradera och loppisar är en treenighet som står för mycket i inredningen, men också grejor som grannar tänkt slänga bort

De gillar färg. Trappstegen är målade i lila som står sig fint mot väggarnas gråa pärlspont. Colette lät Kai välja mellan den kulören och en riktigt brännande orange. Hon hävdar att de turas om att bestämma – att ha tv:n i sovrummet är Kais beslut, liksom det faktum att elementen är gråmålade och inte röda, som Colette ville.

– Och det blev bra, det hade varit svårmöblerat med röda element, det gråa skänker lugn och balans, erkänner hon.

Det äppelgröna på köksväggen är hennes egen blandning. Colette Luotsinen är inte förtjust i de helvita hem som ofta förekommer i inredningsreportage.

– Och materialet är lika viktigt som färg och form, säger Colette som gillar blänket och glansen i prismor och lyktor, både när solen strålar in under den ljusa årstiden och när ljusen tänds om hösten.

Trots sitt brittiska ursprung tycker hon att luddiga heltäckande mattor är helt otänkbara. I badrummet har de i stället satsat på golv i grå granit, det ska kännas precis som klipporna i Cornwall under fötterna, de som Colette sprang barfota över som liten flicka.