Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färdigrenoverat säljer bäst

Antalet sålda villor och fritidshus var tämligen oförändrat från 2012 till 2013. I Ludvika såldes 271 objekt till snittpris 780 000 kronor. I Smedjebacken såldes 158 objekt till snittpris 640 000 kronor, medan priset i Söderbärke snittade 780 000 kronor.

Snittet för sålda villor och fritidshus i Ludvika stad är en miljon kronor, enligt aktuell tingsrättsstatistik över lagfarter, men sjunker till 550 000 kronor för västra kommundelarna.

– På Björkås och andra attraktiva områden är känslan att priserna på objekt i gott skick stigit upp emot 100 000 kronor, säger Mats Hansson på Fastighetsbyrån som är störst på fastighetsmarknaden i Västerbergslagen med 36 procent av sålda objekten Ludvika och 51 procent i Smedjebacken.

– I Ludvika står sig Knutsbo starkast. Känslan är ändå att priserna totalt sjunkit något i Ludvika men är ökande i Smedjebacken, säger Mats Hansson.

Söderbärke är en speciellt positiv marknad. Där säljs husen till kunder från övriga landet och särskilt från Västmanland.

Madeleine Bergstedt och Per-Erik Karlsson bodde med hyresrätt i Sunnansjö när de ifjol fann sitt drömhus i byn. För 675 000 kronor köpte de en 164 kvadratmeters villa, 1 1/2 plan och byggt 1976, på Ägovägen.

– Det var bara att flytta in i september. Vi ser fram emot att i vår ta första doppet i poolen vid soldäcket på baksidan.

Martin Timell-effekten är svag. Moderna och välskötta objekt med fräscha kök och badrum säljer bäst. Köparna vill inte renovera utan köper bekvämlighet och ledighet. Sjölägen, moderna ytskikt med moderna färger, värmepumpar och stora garage är faktorer som överbetalas på bekostnad av objekt med renoveringsbehov. Ett rent renoveringsobjekt, som väcker föga köpintresse, kan därför vara en mycket god affär för den händige som vill och kan fixa sin bostad.

– Vi har visningar varje helg och ibland även i veckorna, säger Ralph Blommé på Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Till attraktiva säljobjekt kommer oftast 10–15 personer.

Lagfartsstatistiken visar inte bostadsrättsförsäljningen. Bostadsrätter är ändå en marknad som betyder mycket mäklarna. Mäklaren Kristian Sundberg, Ludvika, slår på trumman att han personligen sålde 79 objekt ifjol och nådde en bronsplats i tävling bland Svenska fastighetsförmedlingens 871 mäklare. Lagfartstatistiken för villor/fritidshus säger 59 i Ludvika och 21 i Smedjebacken för Svenska fastighetsförmedlingens lokala byrå.

Ralph Blommé:

– Stämmer att bostadsrätterna ligger utanför. Utöver 37 plus 16 sålda villor och fritidshus säljer vi många bostadsrätter också, som 25 bostadsrätter bara i Säfsenområdet ifjol.

– Det känns överlag som om bostadsrättspriser stigit 5–10 procent.