Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får skrota vidare – men måste flytta flak

Efter beslut i Mark- och miljödomstolen förra veckan har nu Skrotindustri Boo AB knappt två månader på sig att flytta sin utrustning från kommunens mark vid Nya Ågatan.
Däremot får skrotfirman fortsätta att bedriva verksamhet på platsen.

Det handlar om ett komplicerat ärende som sysselsatt en mängd instanser i ungefär ett års tid, sedan närboende till de förra Ture Luhr-garagen på sensommaren förra året började klaga hos kommunen på buller och vibrationer.

Skrotfirman, som drivs av Boo Hammar, hyr sedan dess in sig på området och det är när omlastning av skrot sker som grannar störs.

För att göra en lång historia någorlunda kort har Hammar fått rätt av Mark- och miljödomstolen gällande att den aktuella verksamheten ska få bedrivas på platsen, men nej av samma domstol gällande att få ha utrustning uppställd på kommunens mark – intill garageområdet. För detta krävs det bygglov, vilket kommunen inte kan bevilja enligt gällande plan.

Möjlighet finns nu för skrotfirman att begära prövningstillstånd i detta ärende hos Mark- och miljööverdomstolen, som dock långtifrån säkert beviljar ett sådant.

Esko Junttila, som hyr ut åt Boo Hammar, anser att bygglovsbeslutet är märkligt eftersom den aktuella kommunmarken under många år användes under Ture Luhr-verksamheten.

– Det har ju stått lastbilar, flak och annat där ända sedan 1960-talet, säger Junttila.

Boo Hammar vill inte ge någon kommentar till tidningen, men Esko Junttila är tydlig med att han anser att Hammar snarast förföljs av politiker och tjänstemän.

– Det har blivit prestige av det här. Ska vi inte ha några företagare i kommunen eller vad handlar det om?

Eftersom det tidigare klagats på att det har stått containrar på kommunens mark har Hammar med Junttilas hjälp nu bytt ut dessa mot lastbilsflak.

– Om man i en åkeriverksamhet inte får ha flak här förstår i alla fall inte jag vart det här är på väg någonstans, säger Esko Junttila.

Bo Jernberg, chef för miljö- och byggförvaltningen, konstaterar dock att det inte är någon skillnad på om det är lastbilsflak eller containrar som är uppställda på kommunens mark. Bygglov saknas oavsett.

– Vad det handlar om är att det inte får finnas något upplag där. Det här handlar ju om ett planlagt området i en tätort, säger Jernberg.

Men om upplaget avlägsnas kommer kommunen att avsluta ärendet.

– Nämnden kommer inte att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut gällande miljödelen, så tas bara upplaget med flak bort kan verksamheten fortsätta.