Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Far - enligt statistiken

Den svenske fadern är far till 1,7 barn.
Ålderskrämporna börjar göra sig påminda efter 45, många röker och avstår motion och 60 procent av oss är överviktiga.
Men vi män tjänar bättre och far bestämmer i politiken, facket och i bolaget.

Annons

Vår statistiska far är till 71 procent född i Sverige med båda föräldrarna födda i landet, tre procent har både sin mamma och pappa födda utomlands och pappa dör i 80-årsåldern och mamma blir 84.

Vår far är till mellan 76 och 78 procent gifta eller sambor. 21 procent av samboparen har barn i åldern 0-18 år och bara två procent av papporna lever ensamstående med sina barn. Den vanligaste familjen har ett eller två barn. Männen får i genomsnitt 1,7 barn men hela 22 procent av män i 45 årsåldern är barnlösa.

Far stannar inte hemma med föräldrapenning som mor men det blir långsamt bättre. 24 procent av papporna tar ut dagar för vård av barn och 1970 tog papporna inte ut några föräldrapenningsdagar alls.

87 procent av 1-5 åringarnas mammor och pappor bor tillsammans och i åldern 13-17 år så gör 70 procent fortfarande det.

Vår far börjar också få lite krämpor när han passerar 45. 48 procent av männen i åldern 45-64 år uppger själva att de har en långvarig sjukdom eller symptom där högt blodtryck är vanligast och följt av problem med rörelseorganen och diabetes.

I åldersgruppen 45-64 år finns flest rökare bland männen, var femte far är rökare, motionerar inte och fet har han blivit, över 60 procent i åldergruppen är överviktig.

Överlag motionerar far mindre än mor men far är i gengäld mindre drabbad av ängsla och oro än mor.

Vår mor är bättre utbildad än far. Far får dock bättre betalt eftersom mor lägger mer tid på det obetalda hemarbetet.

År 2011 arbetade 68 procent av alla sysselsatta kvinnor i åldern 20–64 år heltid och 32 procent deltid. Motsvarande andelar för männen var 90 respektive 10 procent.

Vill far skryta över mor vem som tjänar bäst och båda jobbar med företagsekonomi, marknadsföring eller som personaltjänstemän så är det här det skiljer som mest, far har 45 400 i lön och mor bara 80 procent av lönen. Vill far ha lön som mor ska han söka sig till vård och omsorg där mor har 200 kronor mer än far i månaden.

Och det är män som bestämmer.

I politiken i riksdagen finns det 192 män och 157 kvinnor. Vart manligaste parti i Alliansen är centern med 70 procent män bland ledamöterna och manligast av allt är sverigedemokraterna med 85 procent män i riksdagen. Och i kommunfullmäktige har vi 57 procent män.