Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får behålla mc-väst efter misshandel

En 27-årig man från Falun dömdes på torsdagen till skyddstillsyn och skadestånd för tre fall av misshandel, olaga hot, narkotikabrott och dopningsbrott.
Åklagaren anser att mannen använt sig av en mc-väst för att förstärka ett av hoten.
Falu tingsrätt menar dock att det inte kan bevisas att mannen använt västen för att skrämmas och låter honom behålla den.

I slutet av juni ska den 27-årige mannen ha misshandlat en man i 20-årsåldern på Slaggatan i Falun. Han ska då ha utdelat två slag i ansiktet på den andre mannen och hotat honom. Åklagare Niclas Eltenius menade att mannen bar en mc-väst som förstärkte hotet och han yrkade därför på att västen skulle förstöras. Västen i fråga tillhör det kriminella mc-gänget Outlaws. Tingsrätten lät dock 27-åringen behålla västen.

– Av den anledningen att målsäganden knappt sett västen och det går då inte att säga att den förstärkt hotet. Västen hade han helt enkelt bara på sig. Men västen skulle kunna förverkas om det kunde bevisas att den använts i hotsyfte och ägaren vill säga "titta vilket farligt gäng jag är med i", förklarar domare Lars-Erik Bergström.

Mannen döms också för ytterligare två fall av misshandel och olaga hot i Falun i slutet av maj och början av juni. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att falubon hotade att slå ihjäl den andre om denne "inte slutade blöda".

Den 27-årige mannen frias dock från en misshandel på en annan pub i centrala Falun. Den misshandeln får dock en 29-årig man med adress i Småland 14 dagar i fängelse för. Både 27-åringen och den 29-årige mannen befann sig på puben. Mannen döms dock också för ett fall av skadegörelse, dopningsbrott och narkotikabrott, men frias från ett åtal gällande grovt rattfylleri.

Brotten mannen döms för ger normalt sett fängelse, men tingsrätten väljer att utdöma skyddstillsyn.

– Först kom vi fram till ett fängelsestraff. Men det finns en klar koppling till mannens missbruk på alla punkter han döms för. Han har gått med på kontraktsvård och det ska motsvara fängelsestraffet.

Utöver skyddstillsynen ska mannen betala sammanlagt drygt 30 000 kronor till de olika brottsoffren.