Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får 6000 för att prata älvdalska

Nu är det klart vilka som får det nyinrättade språkstipendiet "Besparingsskogens Språkstipendium Ulum Dalska". Det är åtta pojkar och en flicka ur avgångsniorna vid Älvdalsskolan som vid skolavslutningen i kyrkan nästa fredag kommer att få 6 000 kronor var, mycket pengar för en 15-16-åring.

De nio eleverna som nu blir de första i historien att belönas för att de vill prata älvdalska heter: Andreas Karlsson från Brunnsberg, Andreas Andersson, Brunnsberg, Björn Jonsson, Kyrkbyn, Emil Eriksson, Holen, Tobias Pettersson, Evertsberg, Emil Andersson, Blyberg, Zebastian Nämd, Brunnsberg, Christer Gustavsson, Kyrkbyn och Julia Rytter, Klitten.

Pell Birgitta Andersson och Arne Bogghed från Ulum Dalska var mycket glada över att detta nya stipendium nu blir verkligt.

- Nu har Besparingsskogen som finansierar stipendiet, visat att de tar ansvar för det hotade språket. Nu måste också kommunen ta sitt ansvar, sa Arne Bogghed som hoppas att det kan bli förskoleavdelningar där man bara pratar älvdalska med barnen inom kort.

Roland Back, ordförande i Besparingsskogens Jordägarnämnd är också glad för det nya stipendiet:

- Ja, det är mycket roligt. Det är ju de unga som är framtiden för språket. Jag hoppas att både ungdomar och föräldrarna nu får upp ögonen för älvdalskan och att detta stimulerar användningen av språket som är så viktigt för vår bygd.

- Och jag förutsätter att kommunen nu också ställer upp och tar sitt ansvar, när vi nu gör det.

Och det kan nog behövas: Enbart två elever som slutar klass sex hade sökt de 500 kronor de kan få om de dalskar. Och ingen som slutar trean hade sökt det diplom de tilldelas om de pratar älvdalska.