Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fanny 10 år rattar en dragster

I den genuina miljön med gamla träknutar och sommargrönska till porlande älv i Öna tronar ett rosa fartvidunder på familjens Olssons gård. Det är äldsta dottern i huset, som i maj tog licens på att få köra det mäktiga fordonet. Dottern ifråga heter Fanny och är tio år. I helgen kör hon sin andra dragstertävling.

Annons

Topphastigheten på dragstern är 62 kilometer.

Fanny själv tycker det är ganska långsamt, men hon brinner av iver att få köra igen.

Junior dragster är en halv variant av måtten på de stora dragstertävlingarna. Medan de kör 402 meter åker Fanny 201 meter i en klass med namnet Stockj för barn med mellan 8-12 år. Hon tävlar i handikappsystem mot dragsterbilar i modell Modify, med topphastighet på 120 kilometer.

Inför varje tävling får Fanny och de övriga ekipagen köra ett kvallopp. I första loppet körde hon kvalet på 14 sekunder och fick sex sekunder i handikapp mot sin medtävlare i själva finalen.

Intresset för sporten fick Fanny när hon såg sin kusin Helena Olsson, 18 år, köra dragster.

– Det blev mycket tjat, tjat och tjat, säger Fanny.

Först sa pappa ja och sedan mamma och till slut köpte farfar en dragster till Fanny.

För att få förarlicens läste Fanny först in teori under fyra timmars lektioner. Sedan gjorde hon en uppkörning på banan Tallhed innan hon fick sin licens i mitten av maj i år.

Nu tränar hon för fullt i Tallhed inför helgens tävling mot betydligt äldre konkurrenter.

Hon ska börja fjärde klass i Bjäkenbackens skola och hennes klasskompisar, speciellt killarna, tycker att Fannys hobby är häftig.

– jag gillar även att spela fotboll, hälsar Fanny innan hon hoppar ned i sittbrunnen på dragstern.

När hon tävlar gäller säkerhetsklädsel med integralhjälm, nackkrage, handskar, skor och flamsäker overall.