Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fann hotade arter

Inventeringen av växtlivet på Sollen resulterade i en hel del fynd.

– Vi fann en hel drös signalarter varav ett stort antal är rödlistade.

Fredrik Enoksson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, hade med sig en expert på växter vid besöket på Sollen i början av maj. Dessutom deltog markägaren Claes-Henrik Julander från Djursholm.

– På den norra delen av ön växer skog som är i snitt 140 år gammal. Här fann vi rödlistade vedsvampar, mossor, lavar och några kärlväxter, upplyser Enoksson.

Det var i vintras som Claes-Henrik Julander köpte den 147 hektar stora ön av Bergvik Skog för en ännu okänd summa.

Från början hade han tänkt bedriva skogsbruk men efter att ha besökt ön flera gånger verkar han stadigt ha stärkts i uppfattningen att den bör skyddas.

Genom att ersätta markägaren kan staten medverka till att ön eller delar av den omvandlas till naturreservat. Staten betalar markvärdet som kan variera beroende på skogens ålder. Ovanpå markvärdet betalas en så kallad intrångsersättning på 25 procent.

Fredrik Enoksson gör klart att länsstyrelsen är intresserad, åtminstone av den del där det finns gammal skog.

– Det är ett område på 62,8 hektar som Skogsstyrelsen pekat ut som nyckelbiotop.

Bergvik Skog är miljöcertifierat enligt FSC-systemet och miljöcertifierade skogsbolag får inte avverka nyckelbiotoper.

– Däremot är det fritt fram om det kommer in en ny markägare som inte är FSC-certifierad, konstaterar Fredrik Enoksson.

Länsstyrelsen har för närvarande inte några pengar som kan användas för att köpa hela eller delar av Sollen.

Claes-Henrik Julander framhåller dock att det inte är viktigt för honom att han snabbt får betalt om Sollen blir naturreservat.

– Vad jag har sagt är att jag vill ha ett besked före vintern om länsstyrelsen är intresserad. Säger de att de inte är intresserade får jag börja planera för skogsbruk där. Men det roligaste för alla vore om det inte kommer in skogsmaskiner på ön.

Julander betonar att han är öppen för olika förslag. Han kommer att ha en positiv inställning även om länsstyrelsen säger att man inte nu kan få loss pengar utan att betalning får ske på lite sikt.

– Jag har också sagt att man kan dela upp betalningen om man så önskar.

Claes-Henrik Julander ska i början av augusti träffa representanter för kommunen och länsstyrelsen. Under juli månad hoppas 42-åringen få tid att besöka Sollen tillsammans med sin familj.