Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för feg och grov misshandel

Fegt agerat, konstaterar Mora tingsrätt om en händelse vid Öna bystuga den 15 september i år då en person blev nerslagen och sparkad i ansiktet. Tingsrätten dömer de två gärningsmännen för grov misshandel, en 20-åring från Mora till ett års fängelse och en 16-åring från Leksand till ungdomstjänst.

Samma kväll som 20-åringen gjorde sig skyldig till den grova misshandeln slog han ner och hotade en person som vittnat mot honom i en tidigare rättegång.

– Övergrepp i rättssak, fastställer tingsrätten som konstaterar att det är ett mycket allvarligt brott som hotar rättssäkerheten då det kan skrämma människor från att vittna.

Den person som blev grovt misshandlad i Öna hade råkat ut för 20-åringen tidigare. Vid en studentfest på Wasastugan i maj-juni blev han först skallad och sedan slagen i ansiktet av 20-åringen. Misshandel av normalgraden, anser tingsrätten.

Den 9 augusti i år var 20-åringen i Älvdalen. Där hällde han öl över huvudet på en person och hotade denne. Ofredande och olaga hot, fastslår tingsrätten.

20-åringen som döms till ett års fängelse för grov misshandel, misshandel, övergrepp i rättssak, olaga hot och ofredande ska också betala skadestånd till de drabbade, totalt drygt 26 000 kronor. Den dömde som häktades den 22 september ska sitta kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft.

16-åringen ska också vara med och betala skadeståndet på drygt 12 000 kronor till den som misshandlades grovt i Öna. Hur mycket var och en av de två gärningsmännen ska betala fastslår inte tingsrätten, summorna beror på deras betalningsförmåga, men 16-åringens mamma åläggs att som vårdnadshavare för 16-åringen "solidariskt med honom betala skadestånd intill ett belopp om 8 800 kronor jämte ränta".