Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för feg och grov misshandel

Fegt agerat, konstaterar Mora tingsrätt om en händelse vid Öna bystuga den 15 september i år då en person blev nerslagen och sparkad i ansiktet. Tingsrätten dömer de två gärningsmännen för grov misshandel, en 20-åring från Mora till ett års fängelse och en 16-åring från Leksand till ungdomstjänst.

Annons

Samma kväll som 20-åringen gjorde sig skyldig till den grova misshandeln slog han ner och hotade en person som vittnat mot honom i en tidigare rättegång.

– Övergrepp i rättssak, fastställer tingsrätten som konstaterar att det är ett mycket allvarligt brott som hotar rättssäkerheten då det kan skrämma människor från att vittna.

Den person som blev grovt misshandlad i Öna hade råkat ut för 20-åringen tidigare. Vid en studentfest på Wasastugan i maj-juni blev han först skallad och sedan slagen i ansiktet av 20-åringen. Misshandel av normalgraden, anser tingsrätten.

Den 9 augusti i år var 20-åringen i Älvdalen. Där hällde han öl över huvudet på en person och hotade denne. Ofredande och olaga hot, fastslår tingsrätten.

20-åringen som döms till ett års fängelse för grov misshandel, misshandel, övergrepp i rättssak, olaga hot och ofredande ska också betala skadestånd till de drabbade, totalt drygt 26 000 kronor. Den dömde som häktades den 22 september ska sitta kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft.

16-åringen ska också vara med och betala skadeståndet på drygt 12 000 kronor till den som misshandlades grovt i Öna. Hur mycket var och en av de två gärningsmännen ska betala fastslår inte tingsrätten, summorna beror på deras betalningsförmåga, men 16-åringens mamma åläggs att som vårdnadshavare för 16-åringen "solidariskt med honom betala skadestånd intill ett belopp om 8 800 kronor jämte ränta".