Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för berusad bilfärd

Två månaders fängelse blev straffet för den man i 60-årsåldern från Nyhammar som i mars, kraftigt berusad, körde bil på bland annat Hyttrisvägen.

Ett vittne såg Nyhammarsbons framfart i personbilen. Polis tillkallades och bilen stoppades. Provtagningen visade att mannen hade druckit så mycket alkoholhaltiga drycker att han hade 2,29 promille.

Mannen åtalades och chefsåklagare Fredrik Skoglund noterade att brottet var grovt, dels med hänsyn till den höga alkoholkoncentrationen, dels med hänsyn till att framförandet av bilen innebar en påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att mannen körde bilen med dålig belysning, vingligt och på fel sida av vägen samt att han var nära att orsaka en trafikolycka.

Under förundersökningen erkände mannen gärningen och Falu tingsrätt anförde att grovt rattfylleri är ett brott av sådan art att fängelse i första hand ska övervägas. Speciellt, som i detta fall, då det var frågan om en promillehalt på över två procent och att medtrafikanter utsattes för konkret fara.