Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fanfar invigde Carl Larsson-leden

När Carl Larsson-leden invigdes i helgen valde Sundborns sockenråd att knyta färgglada band i stället för att klippa.
– Vi sprang ju här över bergen för att hinna till bion, berättar Carl Larssons barnbarn Locki Skans.

"Så där ränner jag ofta och ligger som en rem mellan mina båda hem". Så skrev Carl Larsson, som gick ofta till fots genom skogen, över bergen mellan sitt hem i Falun och sitt hem i Sundborn.

I lördags förmiddag, på Carl Larssons födelsedag, invigdes vandringsleden, som fått konstnärens namn. Ett hundratal vandringsglada samlades vid Skyttepaviljongen för att knyta, inte klippa, färgglada band och lyssna på tal. Dessutom framförde trumpetarna Jonas Pejde, Axel Hallander, Elias Garning och Emil Rune en fanfar. Från skogen svarade deras lärare Thomas Lindgren med sin näverlur.

– I dag återupptar vi en gammal tradition, som på köpet ger motion, rimmade Marianne Nilsson, tidigare intendent på Carl Larssongården, i sitt tal.

Hon var den som först fick idén om att leden borde iordningställas, men hon orkade inte driva arbetet vidare.

– Det var mycket tack vara barnbarnet till Carl Larsson som jag fick idén. Hon kom gående över berget och hon kunde visa vägen. Det var ju här man gick från Sundborn in till Falun, om man inte tog häst och vagn. Det är helt otroligt att det är klart. Nu är det uppskyltat och fint, förklarar hon.

Carl Larssons barnbarn, systrarna Locki Skans och Daike Gruvnäs, fanns på plats vid invigningen

– Det känns jättefint, säger Daike.

– Vi sprang ju här över bergen för att hinna till bion. När jag började gå tog det nära två timmar, men det skulle jag aldrig klara det på i dag, berättar Locki.

Det är Sundborns sockenråds arbetsgrupp som under det senaste året arbetat ideellt med att iordningställa vandringsleden. De har fått ekonomiskt stöd från Leader Falun Borlänge samt Carl Larsson-gården.

Anette Mård, från arbetsgruppen, var väldigt nöjd efter premiärvandringen.

– Det gick alldeles utmärkt det här. Till och med vädret var bra, sade hon.

Hon berättar att Carl Larsson på sin 55-årsdag gick från Falun till Sundborn för att äta sparris.

– Han åt alltid sparris på sin födelsedag. Jag tror att det kan ha och göra med Frankrike, att de kanske. Hans svärmor Hilda skickade upp sparris till honom.

Hon tycker att leden är ett utmärkt sätt att kombinera kulturarvet med friluftsliv. Vandringen kräver ingen förberedelse, men vandrarna kan behöva vara lite uppmärksamma på de informationsskyltar som finns längs.

– En del av leden går genom skjutfältet. Då är det avstängt vissa dagar. Det är inte så många dagar på sommaren, men det kan hända, säger Anette Mård.