Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjer ber om mathjälp på nätet

BORLÄNGE/FALUN
En familj varannan dag får, i genomsnitt, hjälp med mat i Borlänge och Falun.


– Jag får meddelanden dagligen från folk som har det svårt, säger Martina Bergman som står bakom Facebookgruppen där efterlysningarna förmedlas.

Bilens bagageutrymme är fullpackat med stora 50-literskassar från Ikea. Paket med frysmat – köttbullar, lax, ostpajer och tårtor – ska delas ut till hemlösa och andra som behöver mathjälp.

– Det är sällan vi har så mycket mat att vi kan dela ut. Det känns fint att medarbetarna på Ikea tänkte på oss, säger Martina Bergman och lyfter upp en kasse på axeln.

Vanligtvis går det till så att personer som behöver hjälp med mat för dagen, kläder till barnen eller något annat akut tar kontakt med gruppen via Facebook. Där går en anonym efterlysning ut bland medlemmarna.

En av dem är Yovanka Boström från Borlänge. Flera gånger den senaste tiden har hon knackat på hos familjer med en matkasse i handen.

– Det blir mer och mer påtagligt hur verkligheten ser ut. Det räcker med så lite – att bli ensamstående, sjuk eller arbetslös – för att tippa över kanten. Tanken jag hela tiden har är att ’jag hjälper dig i dag, i morgon kan det vara du som hjälper mig’, säger hon.

Martina Bergman, som startade Facebookgruppen i fjol, märker att antalet förfrågningar ökar.

– Det har tagit rejäl fart sedan nyår, säger hon.

Många är barnfamiljer. Ensamstående föräldrar. En del är sjuka. Gruppen hänvisar alltid till socialtjänsten i första hand. Men om det är bråttom kan hjälpen sättas in snabbt.

– Man kan komma hem till en ung mamma som har ett halvt paket havregryn men varken sylt eller mjölk. Hur gott är det? Ett annat exempel är en liten pojke som blev så glad att han kramade flingpaketet han fick.

Vad tycker du att politikerna ska göra?

– Jag tror inte att medvetenheten finns. Så länge vi inte river fasaderna och ser att det här är ett problem som växer är det svårt att göra någonting, säger Martina Bergman och fortsätter:

– Innan de här människorna hör av sig till oss är det illa. De har ingenting. Jag tycker inte att det handlar om politisk färg – ingen ska behöva vara fattig oavsett vilka det är som styr.

Yovanka Boström och Martina Bergman jobbar båda ideellt med Facebookgruppen Hjälp till hemlösa och personer i ekonomisk kris i Falun/Borlänge.