Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjens mark försvinner

Gunnel Carlsson i Perhansbodarna har blivit av med ett skogsskifte, som tillhört familjens gård i många generationer.
– Jag är mycket ledsen och besviken. Jag känner mig lurad, säger hon.

Omarronderingsförslaget för den östra delen i Leksands kommun gör att Gunnel Carlsson förlorar ett skogsskifte till sin gård, som ligger på gränsen till Falu kommun.

– När vi pratade med lantmäteriet i Leksand som sköter omarronderingen fick vi till svar att detta skogsskifte skulle förbli orört i samband med omarronderingen. Vi frågade för säkerhets skull flera gånger om vi inte skulle söka förhandsbesked, men fick till svar att det behövde vi inte. Vi litade på det, säger Carlsson.

Men när förslaget kom från myndigheterna hade en annan person tilldelats skogsskiftet.

– Jag blev förstås både chockad, ledsen och besviken. Vi talade med lantmäteriet om att det måste ha skett ett misstag, men de erkände inte att de gjort fel.

Dock fick hon efter påstötning behålla en del av skogsskiftet.

Men inte allt.

– Efter ett tag fick jag ett brev där man hade tagit även den delen av mig. Det gjorde mig helt förtvivlad och jag känner mig lurad, säger Gunnel Carlsson.

I början av nästa år kommer det slutgiltiga förslaget, men inget tyder på att Gunnel Carlsson får behålla skogsskiftet, som hört till hennes gård i många generationer.

– Jag är så ledsen. Gården har funnits i vår ägo så länge, från det att fastigheten var fäbod och fäbodskog. Jag tycker inte att man ska få bete sig så här mot vanliga människor, säger hon.

Men något stöd från Lantmäteriet centralt får hon inte.

Lantförrättningslantmätare Per Nilsson säger:

– I det här området har alla till nöds accepterat vårt förslag utom Gunnel.

– Att hacka loss den bit mark som hon vill är olämpligt, därför får hon ersättningsmark på ett annat ställe. Vi måste anpassa detta till lämpliga skiften.

Förslagshandlingarna till omarronderingen i området kommer i januari. I februari tas beslut.

– Är man inte nöjd med förslaget kan man överklaga till domstol, säger Per Nilsson.

Och det tänker Gunnel Carlsson göra:

– Absolut, jag ger mig inte, säger hon.