Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen bytte vardagsstressen mot guldkantat hemmaliv

De valde Matfors och ett hus i rätt prisklass för att kunna leva livet som hemmafamilj. Familjen Dalberg Sundberg har sedan ett år tillbaka renoverat och inrett villan med stilful hand med billiga medel.
– Vi tycker om att pyssla och fixa, säger Åsa Dalberg.

Annons

TV: Här ser du mer av det stilfulla hemmet med barnen i fokus.

Melker, som är storebror öppnar ytterdörren. Han är nyfiken och härligt pratglad. Majken håller sig bakom mamma Åsas ben, men hon kan inte låta bli att smygkika lite.

Entrén på markplan leder in till en ljus hall, här det är ordning och reda. Ljusslingan som slingrar sig på en torkad gren som hänger från taket lockar och välkomnar in i huset i bostadsområdet Ängom i Matfors.

Melker skyndar på oss uppför trappen. Väl uppe på övervåningen får man en känsla av ett helt annat hus. Den öppna planlösningen på hela 80 kvadratmeter breder ut sig och ljuset kommer in från alla håll.

Åsa ställer sig mitt i rummet och visar var de tidigare väggarna stod.

– Vi tog bort dem och ändrade planlösningen helt. Det var precis den här känslan vi ville ha, annars hade inte det här huset varit något för oss, säger hon.

Tidigare bodde de i Tunadal i en sekelskiftesvilla och stilen var romantiskt shabby chick och möblerna var stora och tunga. Men det passade inte alls in i huset på Åsvägen.

– Nej vi fick tänka om helt, det vi har kvar från det förra huset är den blå spegeldörren, den gjorde jag en garderob av i Melkers rum.

Heminredning är Åsas stora intresse och stilarna kan variera men måste harmoniera med varandra, bara det finns en röd tråd och ett tänk.

– Då blir jag lycklig och går jag i gång, säger hon och skrattar.

Vi går in till barnens rum och Melker och Majken börjar direkt att leka. Garaget under Melkers säng är en idé från en favoritbok om Halvan, som den snart fyraåriga lilla killen ville ha under sin säng.

– Då fixade vi det och eftersom Halvan ställer sina bilar på rad i garaget varje kväll när han ska gå och lägga sig, så gör Melker det också, berättar Åsa.

Hon och sambon John kom gemensamt fram till att alltid en av dem ska vara hemma med barnen ända tills de ska börja i skolan. De vill vägleda sina barn själva och ge dem trygghet och en stabil grund att stå på. I och med det beslutet krävdes planering och att de ändrade sina livsvanor.

– Vi insåg snabbt att vi måste flytta från vårt hus i Tunadal och söka oss utanför stan. Valet föll på Matfors där allt fortfarande finns kvar. Vi kan promenera till det mesta och därför klarar vi oss med en bil. Vi köper sällan kläder eller unnar oss saker, säger Åsa.

Läs även: Yoko lämnade stressen i Japan för ett lugnare liv med havsutsikt i Sundsvall

Det mesta till hemmet köper de på loppis, på Blocket eller hittar på Facebooks köp och säljsidor.

De turas om att arbeta. I sommar har Åsa som är florist i grunden varit säsongsarbetande trädgårdsmästare på kyrkogården i Mjösund. Nu är det Johns tur att dra sitt strå till stacken.

–Jag har med mig barnen jämt. Vi går på öppna förskolan, åker in på kulturmagasinet och vi har skogen utanför knuten. De är med mig till tandläkaren, frisören och ja till och med hos gynekologen. De får hänga på och det funkar jättebra. Det här är den bästa tiden i mitt liv, så jag vill verkligen ta vara på den, säger Åsa och tittar på barnen.

På drygt ett år har de renoverat och skapat deras stämning i nästan hela huset. Den öppna planlösningen gör att mycket förvaringsutrymmen försvunnit. Det har varit ett klurigt pyssel för familjen att få ordning på. Lösningen har varit att rensa och göra sig av med mycket saker.

– Nu har vi har bara de saker vi tycker om och det funkar hur bra som helst säger Åsa.

Titta även in hos: På tre år har de renoverat två lägenheter – och byggt nytt hus på Krokviksberget

Matsalsbordet är långt, så många får plats. De ville hitta ett bord som var i rätt längd och bredd som de kunde köpa två av. För att de enkelt skulle kunna möblera om till ett kvadratiskt bord.

– Då kan alla samtala med alla och ingen hamnar ute på en kant, säger Åsa.

Den röda tråden genom hemmet är färgskalan i svart och vitt, med inslag av natur och mässing och guld.

Barnens rum är genomtänkta och med smarta enkla medel har de lyckats få ordning och reda att bli viktigt för hela familjen.

– Jag tycker om när det är rent och städat, man kan påbörja nya projekt och det är skönt för ögat att gå omkring och se fina saker istället för ett stök som tar energi av en, säger Åsa.

De stortrivs i huset. Häromkvällen när de kom hem gick Melker först av alla upp för trappen, stannade till och sa högt "Åh vad fint vi har det".

Åsa delar med sig av sitt hem på Instagram under namnet @villa_livfull.

Titta även in hos: Radhuset i Sidsjö svämmar över med färg, form och fantasi

Bildextra:

Läs även: Drömmen blev verklighet för tvååringen Bella – titta in i hennes sagoslott i Njurunda

Här kan du följa Bostadspuls på Facebook