Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen bin Ladin gjorde flera Sverigebesök

Familjen bin Ladin gjorde flera Sverigebesök

Salem bin Ladin var den äldste medlemmen av den 54 barn omfattande syskonskaran. Som förstfödd son blev han familjens överhuvud och ledare för familjens byggföretag när fadern Muhamed bin Ladin dog i en flygolycka 1967. Fadern hade för övrigt 22 fruar, och barn med åtta av dem. Han var dock inte gift med fler än fyra åt gången.

Salem hade ett stort intresse för västvärlden och var ofta på resande fot. Han beskrivs som en trevlig och generös person med stort intresse för kvinnor. Han var även väldigt intresserad av flygplan och ägde ett antal sådana.

Den som förde honom till Dalarna var med största sannolikhet en chef på Volvo, som mottagit en order på 200 lastbilar hösten 1969. Man firade detta genom att åka upp till Volvochefens hus i Siljansbygden. Kanske tyckte festprissen Salem att det var för dåligt drag, och undrade om det fanns en större stad i närheten. På de vägarna hamnade han i Falun och på Ophelia där han träffade Lars Lilliemarck.

Den stormrika familjen levde ett luxuöst liv. Carmen bin Ladin, tidigare gift med en av bröderna, berättade i boken I en gyllene bur om familjens dubbelliv. Utanför Saudiarabien levde familjen ett modernt västerländskt liv. På planet hem bytte de om till arabiska kläder och antog en korrekt muslimsk skepnad, där fruarna hölls hemma, i enlighet med saudiska traditioner.

Salem Bin Ladin dog i en ålder av 42 år, den 29 maj 1988, på en flygplats norr om San Antonio i Texas i ett ultralätt flygplan, då han körde rakt upp i en kraftledning.

Nu vore det ju inte i USA om det inte också fanns en konspirationsteori om detta.

Fel, säger denna, han omkom i en stor tvåmotorig British Aerospace BAE 1-11, som man saboterat för att myndigheterna ville röja den arabiske miljardären ur vägen av något skäl. Detta skulle ha motiverat den unge Usama bin Ladin att hämnas sin älskade brors död på USA och planera den hemska attacken för tio år sedan.

Notera alltså att flera syskon Bin Ladin var här redan våren 1970, eftersom Lena därefter flyttade till Västkusten. Den välkända bilden är från september 1971. Lena är för övrigt ett falskt namn.