Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familj hade rätt att resa till släkten

Socialtjänsten nekade en familj i Borlänge ett bidrag till en resa.
Nu har förvaltningsrätten gett dem rätt mot kommunen.

Annons

Familjen från Borlänge åkte på en inrikesresa för att fira jul med nära släktingar. Pappan har uppgett att de lånade pengar till tåg- och busbiljetter eftersom de inte träffat släkten på fyra år på grund av ekonomin. Nu när hans hustrus bror fått barn kände de att de måste åka.

I efterhand ansökte mannen om bistånd hos socialnämnden på 3 300 kronor för biljetterna och menade att det fanns sociala skäl till resan.

Men det ansåg inte socialnämnden som i februari avslog pappans ansökan då man ansåg att det inte fanns sociala eller medicinska skäl till resan.

Mannen överklagade till förvaltningsrätten som nu ger familjen i Borlänge rätt.

Förvaltningsrätten bedömde att familjen tvingats låna pengar till resan på grund av deras låga inkomster.

Rätten ansåg att det faktum att familjen inte kunnat resa någonstans på flera år gör att en resa inom Sverige för att hälsa på släkten får anses som en del i en skälig levnadsnivå, i synnerhet för barnen.

Socialnämnden i Borlänge ska därmed ersätta familjen med den aktuella summan så att de kan betala tillbaka lånet för biljetterna.