Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluseniorer fick kunskaper som kan rädda liv

Fyra minuter klarar vår hjärna sig utan syre, sen börjar hjärncellerna dö. Det fick medlemmar i SPF Seniorerna Falun lära sig på en kurs i hjärt-lungräddning, som förutom teori också innehöll handfast praktik.

Annons

Vid ett hjärtstopp slutar hjärtat att transportera syre till hjärnan, men det finns fortfarande syre kvar i blodet, så det gäller att hålla igång cirkulationen. Där kommer hjärt-lungräddningen in. Först kontrollerar man om människan kan andas själv, om inte måste man först larma ambulans och därefter starta hjärtkompressioner, 30 hårda och snabba tryck över bröstkorgen och sen två kraftiga inblåsningar i patientens mun så att bröstkorgen lyfts. Så fortsätter man tills ambulanspersonalen kommer och tar över.

Seniorerna fick själva prova på att ge hjärt-lungräddning på dockor. Det var jobbigt, lärorikt och svettframkallande.

Det är bättre att göra något än inget alls. Men idealt är att man trycker ner bröstkorgen på en vuxen människa omkring fem–sex centimeter vid varje kompression.

Har man tur finns det en hjärtstartare i närheten och med hjälp av den kan man ge elstötar som startar hjärtat igen. Via Hjärtstartarregistret kan man se var de närmaste hjärtstartarna finns. En mycket lärorik eftermiddag, som anordnades av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel