Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falupartiets Maria Gehlin är en av veteranerna inom Falupolitiken

Maria Gehlin är en av veteranerna inom Falupolitiken.
Hon blev medlem i Falupartiet redan efter valet 1994, och har sedan dess innehaft en mängd olika poster, både mindre och större.
– Vetskapen om att det går att förändra är en drivfjäder för mig, säger hon.

Annons

Vid träffas i Falupartiets partilokal på Garvaregatan invid Faluån.

Maria Gehlin slår sig ner vid bordet, tar av sig jackan, öppnar en flaska med mineralvatten, pustar ut en stund, samlar tankarna och säger sedan:

– Det är inte många i dag inom Falupolitiken som har varit med lika länge som jag. Jag vet att Mikael Rosén varit det liksom Karl-Erik Pettersson och Christer Falk, och kanske det finns någon till. Men många är det inte, säger hon.

Har du aldrig tröttnat på politiken?

– Jo, det har hänt. Vid några tillfällen har det känts som vi aldrig kommer framåt. Det kan göra mig oerhört frustrerad att personer inte vill ta tag i saker som måste göras. En del annat tjafs under årens lopp har också fått mig att fundera på varför jag lägger energi på det här.

Vad har fått dig att ändå fortsätta?

– Vetskapen om att det går att förändra och att jag ser att det finns möjligheter. Jag tycker också att det är viktigt att ungdomar ska en chans att få säga sitt, men det verkar inte som så många andra av Faluns politiker håller med mig om det.

Det var efter valet 1994 som hon valde att engagera sig politiskt genom att bli medlem i Falupartiet. Ett parti hon allt sedan dess har varit en av huvudföreträdarna för.

På nära håll har hon kunnat se sitt parti bli allt mindre, och efter det senaste valet 2014 har partiet endast två mandat i Faluns kommunfullmäktige.

– Jag kan inte släppa Falupartiet och den kompetens som finns. Men vi måste se till att återvinna Falubornas förtroende för partiet, få dem förstå vilket engagemang vi lägger ner på att få ett bättre Falun.

Finns det inte en risk att Falupartiet försvinner efter nästa val?

– Det är nog många av Faluns politiker som gärna ser att vi försvinner, och visst finns det en risk. Men vi jobbar hårt för att partiets frågor ska komma fram, och att vi åter ska engagera Faluborna. Jag tror på en framtid för partiet.

Det är nog inte många som kommer ihåg att Maria Gehlin var kommunalråd i Falun från december 1999 till november 2002.

Men desto fler förknippar henne med rollen som skolnämndens ordförande under mandatperioden 2006-2010. På fyra år sparades närmare 100 miljoner kronor in inom skolans område.

– Det togs en del tuffa beslut när jag satt som ordförande för skolan, kanske partiet tog stryk av detta. Men jag skulle göra om det. Jag är politisk vald för att hjälpa Falun på bästa sätt. Då krävs det att man vågar fatta en del obekväma beslut. Att sitta och klia varandras ryggar är inte min stil, det får andra hålla på med.

Fortsatt är det skolfrågor liksom barn- och ungdomsfrågor hon brinner mest för.

Nyligen gjorde hon en interpellation tillsammans med moderaten Björn Ljungqvist, ställd till kommunalrådet Susanne Norberg (S), med huvudrubriken: Beaktar majoriteten FN:s barnkonvention?

En interpellation som vållade stor debatt i kommunfullmäktige, och där påhoppen mot Maria Gehlin var många från majoritetens sida.

Kritiken haglade.

– Under de senaste åren har den rödgröna majoriteten gjort storsvulstiga satsningar och investeringar för att få "ett större Falun". Samtidigt har beslut fattats som innebär stora negativa konsekvenser för Faluns barn och kommunens kärnverksamheter. Grundskolan saknar i dag 20-30 miljoner kronor jämfört med andra kommuner, det säger en hel del om hur saker och ting prioriteras av majoriteten, säger Maria Gehlin.

Falupartiet menar att det finns pengar att ta i kommunen, som kunde ha satsats på skolan.

I flera år har partiet därför föreslagit att en genomlysning ska göras av kommunens verksamheter för att prioritera kärnverksamheten.

– Falu kommun har sedan många år alldeles för höga kostnader i den vanliga löpande verksamheten. SKL har under åratal påvisat att kommunen använder 100 miljoner kronor mer per år till offentlig sektor än jämförbara kommuner.

– Vi har därför föreslagit att minska kommunens kostnader för stödverksamheter till förmån för kärnverksamheten. Detta genom att omedelbart starta ett intensivt omställningsarbete som frigör ett ekonomiskt utrymme motsvarande 100 miljoner kronor. Hittills har intresset från den rödgröna majoriteten varit svagt, men vi ger oss inte, slutar Maria Gehlin.

Läs också: Runström kvar som ordförande i FAP

Läs också: Splittring inom Falupartiet

Läs också: Maria tar parti för Falun