Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluns äldsta privatägda företag blir finskägt

Familjeföretaget Munktell Filter med anor tillbaka till 1740 i Grycksbo köps upp av den fiska konkurrenten Ahlstrom.
31 anställda i Falun berörs.

Annons

Ahlstrom skriver i ett pressmeddelande att koncernen tecknat avtal om förvärv av Sverige-baserade Munktell Filter AB och att det ska ses som ett strategiskt steg för att växa inom avancerad filtrering.

Enligt avtalet kommer Ahlstrom förvärvar 100 procent av aktierna i Munktell Filter AB, samt dess innehav i Munktell & Filtrak GmbH i Tyskland, Filtres Fioroni SA i Frankrike och Munktell Inc i USA.

Den finska koncernen värderar köpet till cirka 20 miljoner euro och gör Ahlström till världsledande inom sin filternisch.

.– Det finns en tydlig strategisk passform mellan Munktell och Ahlstrom, och transaktionen ger oss möjlighet att stärka vår produktportfölj inom avancerade filtermaterial. Detta drag är ett utmärkt exempel på vårt fokus på ny typ av högpresterande material med attraktiva framtida tillväxtmöjligheter.

– När vi kombinerar Munktells starka position på den europeiska marknaden med vår gedigna närvaro i Nordamerika, kommer vi att få tillgång till nya marknader geografiskt, skriver Ahlstroms koncernchef i pressmeddelandet

Munktell är baserat i Falun och har produktionsanläggningar i Bärenstein i Tyskland och i Falun och Grycksbo i Sverige, ett joint venture i Frankrike, liksom ett försäljningskontor i USA. Munktells omsättning uppgick till cirka 15 miljoner euro, 125 miljoner kronor och sysselsätter 100 personer varav 31 i Falun och Grycksbo.

Munktells blir nu en del i finska Ahlstroms affärsområde filtrering när affären efter myndighetsgodkännande blir klar i slutet av oktober.

Ahlstrom är världsledande på filtreringsmaterial med elva produktionsanläggningar som producerar filtermaterial på fyra kontinenter

Koncernen som har 5200 anställda i 20 länder har ett dotterbolag i Ställdalen i Sverige där den finska koncernen har 120 anställda.

Munktell Filter AB har fötterna i JH Munktell pappersbruk i Grycksbo som grundades 1740. Filtertillverkningen startade Munktell 1815 nu tillverkar man filtermedia för vätskor, luft samt filter för medicinsk-tekniska utrustningar.