Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-notan: 300 miljoner kronor

/

Att arrangera ett skid-VM kostar stora pengar.
Med två år kvar till mästerskapet i Falun, ser det ut som VM-notan kommer att bli cirka 300 miljoner kronor.
– Summan är ungefärlig. Det kan bli lite mer, eller lite mindre, men det känns som en bra summa att förhålla sig till, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).
– Det är i närheten av vad jag trott hela tiden, menar oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

Annons

På torsdag har kommunen kallat till en öppen informationsträff om skid-VM på Magasinet

Där kommer bland annat själva kostnaderna för skid-VM 2015 att presenteras och diskuteras.

Och som det ser ut nu kommer alltså den slutliga VM-notan att landa på cirka 300 miljoner kronor.

– Nu har vi hela omfattningen klar för oss, och då landar vi där någonstans. Men då är också externa medel, cirka 22 miljoner kronor, medräknad i den summan, säger Jonny Gahnshag.

I maj 2011 sa ni rödgröna att Falu kommun skulle satsa 80 miljoner kronor på skid-VM, vilket är en viss skillnad mot 300 miljoner. Kommentar?

– Det var ett första riktvärde vi presenterade, och det var olyckligt att vi hamnade på en sådan låg nivå. Men delvis byggde den summan på felaktiga antaganden från vår sida, det är bara ett erkänna.

– Jag vet att många tycker 300 miljoner kronor är mycket pengar, och har full respekt för det. Men det här är inte bara en satsning på VM, utan mer långsiktig än så. Faluborna själva och många andra evenemang på Lugnet kommer att kunna dra nytta av det här. Vi säkrar också Falun som världscuport för lång tid framöver, och kan också söka VM snart igen utan att behöva göra en massa nya moderniseringar. Sammantaget är VM en liten del av kommunens totala investeringsbit, säger Jonny Gahnshag.

Falu kommun jobbar också hårt med att ge bättre och mer information om skid-VM. Öppenheten mot Faluborna ska stärkas.

Annichen Kringstad har därför nyligen anställts som ny kommunikationsstrateg med ansvar för VM-frågor.

– Det som hände för ett år sedan blev ett uppvaknande för oss. Då blev det uppenbart för oss hur dåligt förberedd kommunen var med information om VM, och vi tvingades att vidta åtgärder direkt. Men från den tidpunkten lyfte debatten en hel del. Fler stod upp för VM, kommuninvånare började försvara VM på olika sätt, vilket kändes bra. Vi tjänar på att ha en öppenhet, säger Jonny Gahnshag.

Två år återstår till VM. Vad kommer att hända framöver?

– Det kommer att hända en hel del saker. Men nu upplever jag det som om vi har en bra koll på det hela och känner en stor trygghet med de människor som närmast håller i det hela. Vi kom i gång sent med VM-förberedelserna och fick berättigad kritik för det. Men nu har vi vänt det till något konstruktivt, som vi får beröm för. Det känns bra.

– Nu ska vi också jobba hårt med att på ett bättre sätt förklara för Faluborna vad ett skid-VM ger tillbaka. Men jag tycker ändå att det märks att allt fler vågar kliva fram och säga att VM är något bra och positivt för Falun, slutar Gahnshag.

Annons