Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skära ned Lugnetgymnasiet

/
  • Vill lägga ned Lugnet. Moderaterna Anders Samuelsson och Anna Romelin lanserar ett nytt förslag om att lägga ned huvuddelen av utbildningen på Lugnetgymnasiet och samla resurserna på Haraldsbo- och Kristinegymnasiet. Foto: Lars Dafgård

Annons

Från och med 2010 väntas gymnasiekullen i Falun minska, år 2016 tror man att elevantalet på kommunens gymnasieskolor minskat med 1000 elever. Tidigare har det funnits planer på att göra om Kristinegymnasiet till en högstadieskola och Gruvrisskolan till en 1-6 skola eftersom trycket är hårt på Gruvrisskolan och fler barnfamiljer flyttar till området.

- Vi vill få till en annan lösning för Gruvriset, att göra om Kristinegymnasiet till en högstadieskola är inget alternativ för oss, säger Anders Samuelsson (m). Som menar att det är bättre att behålla tre 1-9 skolor i kommunen eftersom högstadieelevern då inte samlas i centrum utan stannar i sitt närområde.

I stället lanserar moderaterna tanken att, om några år när elevantalet sjunker, flytta utbildningar från Lugnet och koncentrera krafterna på Haraldsbo och Kristinegymnasiet. Vid Lugnetgymnasiet skulle bara några få utbildningar, till exempel idrott och friidrott stanna som har behov av att finnas intill sportanläggningen.

Resten av lokalerna skulle kunna komma Lugnetanläggningen till del.

- Vi måste tänka brett på hela kommunens behov. Lugnet behöver växa, genom att få del av skolans lokaler löser man många problem, säger Anders Samuelsson som ser framtida konferensanläggningar, restaurang och eventuellt övernattningsmöjligheter för idrottsutövare i Lugnetskolan.

- Det handlar också om att vi måste vara flexibla med våra lokaler inom skolan och anpassa oss efter elevantalet, säger Anna Romelin, ledamot för moderaterna i skolnämnden.

Yvonne Jakobsson (s), andra vice ordförande i skolnämnden har inte hört talas om de här tankarna tidigare.

- Visst måste vi vara flexibla med våra lokaler inom skolan, om några år behöver vi inte tre gymnasieskolor, samtidigt är det en babyboom just nu, så om 15 år är vi i behov av lokaler igen, säger Yvonne Jakobsson som till skillnad från Samuelsson saknar en central högstadieskola.

- I och med att Västra skolan stänger är de ungdomar som bor centralt hänvisade till ytterområdena, ungdomar dras till centrum även om ingen skola ligger här, säger Yvonne Jakobsson som också tycker att man bör fundera hur mycket Lugnet ska växa.

- Vi måste fråga oss om det är där vi ska lägga ytterligare pengar ur kommunens kassa. Det är en fråga om fördelning. I dag behöver vi satsa mer pengar i skolan.

Mer läsning

Annons