Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda försök att stoppa trakasserier på internet

/
  • Tamas Tabar på sajten Vilda Webben tycker att internetleverantörerna måste ta sitt ansvar.
  • Tamas Tabar arbetar med mötesplatsen Vilda Webben. En sajt som skapades som motpol till de många oseriösa sidorna på internet.

Annons

Tidningen har i tidigare artiklar berättat om bland annat snusket på nätet som drabbar människor - ofta unga. Men det finns de som vill förändra. Mötessajten Vilda Webben skapades av Emma Sjögren just som en revolt mot oseriösa chattar.

- Vi ville få bort sexsnacket och rasismen. Dessutom har vi satt en åldersgräns på 15 år för att inte pedofiler ska använda vår sida för att komma i kontakt med barn, säger Tamas Tabar.

Mötessajten samarbetar bland annat med organisationen Unga mot rasism och har gjort det enkelt för användarna att anmäla alla former av trakasserier. Idén är att användarna själva är aktiva och enkelt kan skydda sig själva. De som går över gränsen blir avstängda och grova påhopp polisanmäls.

- Vi samarbetar med polisen trots att det inte finns någon lag som säger att man måste det. Tyvärr utnyttjar många oseriösa sidor att det inte finns några givna regler, säger Tamas Tabar.

För att komma till rätta med trakasserier krävs det enligt Tamas Tabar ett bra samarbete mellan polis, innehållsleverantörer, lagstiftare och internetleverantörer.

- Vi gör vad vi kan men internetleverantörerna glöms ofta bort i diskussionen. De tjänar stora pengar på sina kunder men är inte beredda att ta sitt ansvar och stänga av dem som beter sig illa, säger Tamas Tabar.

Det är nämligen möjligt att spåra folk eftersom varje dator har en så kallad IP-adress, ett unikt nummer. Detta nummer byts dock med jämna mellanrum.

- Vi föreslog för en leverantör att alla datorer skulle ha ett fast IP-nummer. Då skulle man kunna "svartlista" människor som trakasserar och göra det svårt för dem att få tillgång till internet. Men vi fick ingen respons, säger Tamas Tabar.

- Det är synd att all god uppfostran verkar försvinna på internet. Ingen skulle ju stå på stan och skrika att de var kåta och ville ha en tjej. Mitt råd är att alltid anmäla alla trakasserier, uppmanar Tamas Tabar.

Mer läsning

Annons