Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi känner oss påhoppade"

Annons

- Struntprat, svarar Tomas Theorin, styrelsemedlem i Sveriges Behandlingshem.

I gårdagens tidning gick det att läsa om behandlingshemmet för ungdomar i Sågmyra som tvingades lägga ned redan sex månader efter öppnandet utan att ha fått en enda förfrågan om plats.

Delägaren Björn Lundgren fyrade av en rejäl salva mot Sis. Han menade att Sis inte kör med rent spel som subventionerar sina egna behandlingshem i projektet Motverka våld och gäng, MVG. En vårdkedja för unga som lever i missbruk och kriminalitet.

- Vi känner oss påhoppade, Björn Lundgren är ute i ogjort ärende, säger Ola Pantzar Karlsson på Sis.

Pantzar Karlsson hävdar att Sis och de privata behandlingshemmen inte alls jobbar mot samma målgrupp. Han konstaterar att varje år vårdas 20 000 ungdomar utanför sitt egna boende:

- 1 000 av dessa hamnar hos oss på Sis. Hos oss hamnar ungdomar med tungt vårdbehov som växt upp i svåra förhållanden med missbruk och övergrepp.

- Vi har inte byggt ut med en enda plats sedan projektet startade och det finns inga privata alternativ till våra paragraf 12-hem, säger Pantzar Karlsson.

Tomas Theorin i styrlesen för Sveriges behandlingshem har tagit strid för Björn Lundgren och andra som driver privata behandlingshem.

Theorin avfärdar Sis argument som struntprat.

- Jag har förgäves ställt frågor till regeringsföreträdare om var slutar vårdkedjan och om det är en avveckling av privata behandlingshem som sker i smyg, säger Theorin.

Theorin menar att de privata ungdomsbehandlingarna negligerats i diskussionen.

- Jag har länge försökt diskutera med Sis att vi skulle kunna vara med i vårdkedjan som ett öppnare vårdalternativ, säger Theorin.

Fakta Paragraf 12-hem

Så kallade paragraf 12-hem drivs endast av Statens institutionsstyrelse, Sis. Utmärkande är de hårdare reglerna. Hemmen är så kallade låsta hem för att förhindra rymmning. Personalen har rätt att visitera och ta prover på ungdomarna för att kontrollera om de har tagit eller bär droger på sig.

Mer läsning

Annons