Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har räddat många liv"

/
  • Räddningstjänsten lyckades rädda 14 personer från balkongerna på det branddrabbade våningshuset i Herrhagen.
  • Räddningstjänsten samlas. Räddningsledare Anders Nyman, från vänster, styrkeledare Daniel Holmstrand och brandingenjör Joel...? berättar om räddningsarbetet på en presskonferens på måndagsmorgonen.

Annons

Han är märkbart berörd av nattens upplevelser men ändå samlad när han beskriver vad som mötte brandmännen på Herrhagsvägen 55 under måndagsdygnets första timmar. Det var strax före ett som första samtalet till SOS kom.

- Första larmet handlade om en rökfylld trappuppgång, så vi väntade oss att komma till en lägenhetsbrand och planerade först för rökdykning. Men vi fick styra om arbetet till att helt inriktas på livräddning. Folk stod på balkongerna och skrek, medan eldslågor flammade intill. Vi fick proritera att få ner människorna från balkongerna. Samtidigt som vi larmade ut förstärkning.

Räddningstjänsten reste stegar mot husväggarna och kunde från balkongerna rädda sammanlagt 14 personer.

- Det var kaotiskt, med massor av folk på balkongerna och eldslågor runt omkring, beskriver Daniel Holmstrand.

Räddningsarbetet var riskfyllt. Under arbetes gång rasade en del av taket.

- Den rasade över en av våra stegar, men ingen kom till skada. Raset gjorde dessutom att räddningsarbetet förenklades något.

Fyravåningshuset i Herrhagen rymmer 20 lägenheter, varav två vindslägenheter. På natten och under tidigare morgontimmarna gick rökdykare igenom husets alla lägenheter.

Det var vid rökdykarnas genomsökning de två omkomna hittades. En man fanns i lägenheten där branden misstänks ha startat på plan 2, en kvinna fanns i en av vindslägenheterna.

- Vi har genomfört två grundliga genomsökningar av huset för att vara helt säkra på att ingen finns kvar. Vid andra rökdykningen fann vi två katter vid liv, berättar Daniel.

25 brandmän deltog under natten med släckningsarbete. Förstärkning kallades in från Borlänge, Grycksbo och Enviken. Under hela gårdagen pågick eftersläckningsarbete och rivning av brandskadade delar av huset.

Genom räddningstjänstens egen krisberedskap får de som jobbat under natten stöd.

- Det är klart att man är omskakad. Vi har räddat många liv i natt. Nu är jag trött och vill hem till min familj, avslutar Daniel Holmstrand.

Mer läsning

Annons