Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VH assistans hotas av böter

Annons

VH Assistans Service i Falun hotas av vite om de inte förbättrar arbetsmiljön för en grupp anställda. Struktur och tydliga riktlinjer saknas enligt Arbetsmiljöverket som vill att företaget ska ha vidtagit åtgärder senast sista maj.

I februari avbröt skyddsombudet arbetet hos en brukare efter att flera anställda i arbetsgruppen upplevt situationen som ohållbar. Personalen tvingades till tunga och svåra lyft på grund av lägenhetens utformning och brukarens ovilja att tillåta en lyft. Minst två av arbetstagarna i gruppen har varit sjukskrivna på grund av ryggbesvär. Dessutom saknades rutiner för hur personalen ska agera om en brand uppstår eller om de känner sig hotade. En incident inträffade i januari då en assistent blev sexuellt ofredad av en besökare till brukaren.

Arbetsmiljöverket hävde stängningen av arbetsplatsen men uppmärksammade flera brister i arbetsmiljön. I sitt beslut kräver verket att arbetsgruppen får bättre stöd och handledning och att man tar fram skriftliga rutiner för hur assistenterna ska handla i händelse av brand eller andra farofyllda situationer. Arbetsmiljöverket kräver även att företaget kartlägger och gör en riskbedömning av assistentarbetet samt därefter gör en handlingsplan för de åtgärder som inte kan genomföras omedelbart.

Mer läsning

Annons