Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranen tackar för sig

/
  • Eldsjäl. Claes Frisk har funnits med som funktionär de flesta gångerna som Svenska Skidspelen avgjorts i Falun.
  • Eldsjäl. Claes Frisk har funnits med som funktionär de flesta gångerna som Svenska Skidspelen avgjorts i Falun. Foto: Johan Solum.

Annons

Men när det gäller årets skidspel, så finns inte namnet Claes Frisk med i förteckningen över funktionärer.

Med ålderns rätt har han valt att tacka för sig, och kommer i stället att följa skidspelen som åskådare.

- Gubbar som jag ska inte hålla på att jobba som funktionärer, det är dags för yngre krafter att ta över. Men jag kommer att finnas på plats som åskådare. Skidspelen måste jag se på plats, och inte framför tv:n, säger Claes Frisk, som dock fortsätter att jobba vidare som startfunktionär för Lilla Skidspelen.

- Jag har jobbat med Lilla SS sedan 1974.

Men fler år har det alltså blivit med Svenska Skidsplen.

Kommer det inte kännas konstigt att stå på sidan den här gången?

- Lite kanske, men någon gång är det dags att sluta. Nu är det dags för mig, säger Claes.

Han fanns med som en hjälpande han redan under de första skidspelen, som avgjordes i Falun 1952.

Men då ingick han inte i funktionärsstaben.

- Jag gjorde rekryten i Falun då, och blev kommenderad att fungera som guide åt den norska truppen i nordisk kombination. Vi var bland annat på stan och handlade och skidor ute i Andersbo.

I den norska truppen ingick Gunde Gundersen, som sedan låg bakom den så kallade Gundersen-metoden. Alltså att starta i längdtävlingen efter den placering du nått i backhoppningen.

- Norrmännen var oerhört trevliga, säger Claes.

Under alla sina unktionärsår, så har Claes mestadels jobbat vid start- och målplatsen. Och det har sina orsaker.

- 1973 satt jag i speakerhytten. Då kom Stickan Stenberg, den legendariske, upp och sade att jag behövdes bättre vid start och målplatsen, och på den vägen är det.

Efter alla sina funktionärsår har Claes en hel del minnen att plocka fram. Minnen från både VM och skidspel.

- Jag skulle kunna göra en hel bok, säger Claes och skrattar.

Här har ni några av Clees främsta minnen:

* Möss i spåren

- Det hela utspelade sig under skid-VM 1974. Snöbristen var stor, och mer snö hämtades på åkrarna i Bjurås och transporterades till Lugnet. På torsdagen den veckan var det dags för damstafett, och innan stafetten fick vi se att det låg döda möss i spåret.

- Möss som troligen följt med i transporten. Det var bara att börja kratta bort mössen från spåren. Vi anade att skidtjejerna skulle bli rädda annars!

* Gevär med lösplugg

- Jag kommer inte ihåg vilket år det var, men jag skulle i alla fall vara starter för stafetten som tv-sändes. Lite nervös var jag där jag stod, och väntade på att tv skulle ge sitt klartecken. Vi bestämde inte starttiden utan det gjorde tv. I min hand höll jag ett gevär som var laddat med lösplugg. Så gick det till på den tiden!

* Östtyska med litet att säga

- Ett år under skidspelen hade vi en östtyska som teknisk delegat. Alla andra år har TD:n haft en hel del att säga. Men den är östtyskan hade bara en sak att säga oss under dagarna hon var här: Och det var att vi skulle måla ett rör, som skulle ligga på växlingsplatsen för stafetten, rött och grönt. Det skulle markera var det var tillåtet att växla. Vi lade ner röret, men gjorde också som vi alltid gjort, markerade direkt på snön med färg.

Claes gillar inte alla nymodigheter som letat sig in i skidsporten de senaste åren.

- Det här med masstarter är inget för mig liksom det här med att hålla på att byta skidor efter halva loppet. Individuellt tävlande ska det bara vara, inte minst borde detta gälla femmilen i VM.

Vilka skidåkare har du fastnat mest för under dina år som funktionär?

- Gunde Svan. Hans mamma Gunnel sprang alltid omkring med sin lilla kamera, och tog ändå bilder på Gunde från långt håll. Undrar hur dom blev egentligen...

- Torgny Mogrens VM-seger var något extra och Thomas Wassberg visste man inte om han skulle komma 30 sekunder före han skulle starta, eller 30 sekunder efter att skulle startat. Han var alltid sen, slutar Claes.

Mer läsning

Annons