Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vet att verksamheten i Falun skötts väldigt bra"

/
  • Majoriteten i omvårdnadsnämnden vill inte förlänga Caremas avtal för att driva verksamheten vid Korsnäsgårdens demensboende i Falun.
  • Norshöjdens demensboende i Falun.

Oppositionen reagerar över beslutet att inte förlänga kommunens avtal med Carema care som driver Korsnäsgården och Norshöjdens demensboenden.
– Genom det här utspelet utsätter man personal och boende för en oerhörd press, säger Catharina Hjortzberg-Nordlund (M).

Annons

Omvårdnadsnämndens 2 vice ordförande Catharina Hjortzberg-Nordlund (M) säger att det är onödigt att konkurresnutsätta demensboendena Norshöjden och Korsnäsgården då hon fått besked från Carema om att bolagsskatten fortsättningsvis kommer att betalas i Sverige utan ränteavdrag.

– Jag fick besked från Carema att det här trädde i kraft den sista december 2011 och då anser jag att man bör förlänga avtalet med Carema precis som man tänker göra med Temabo. Genom det här utspelet utsätter man personal och boende för en oerhörd press.

– Jag förstår inte meningen med att utsätta boendena för det här. Det måste kännas som ett nederlag trots att man visar så goda resultat. Jag vill vända på all den kritik som varit i media eftersom jag vet att verksamheten i Falun skötts väldigt bra

Också oppositionsråd Mikael Rosén (M) anser att man kunde ha förlängt avtalet med Carema, även om han kan tänka sig att det sker mot löfte om att vinsten beskattas i Sverige.

– Om trycket på verksamheterna blir tillräckligt stort kommer man att ändra sitt upplägg för varumärkets skull. Det har Carema gjort. Då tycker jag man kan förlänga avtalet mot ett löfte om att vinsten blir kvar i Sverige. I stället borde majoriteten överväga att lägga ut fler boenden på entreprenad då man uttryckligen är så nöjda med verksamheten.

Erika Wegener, pressansvarig på Carema säger att hon inte kan uttala sig mer specifikt om händelsen i nuläget, men anser beslutet beklagligt.

– Vi har full respekt för deras beslut. Men det är beklagligt när avtalet sägs upp i en verksamhet som fungerar väldigt väl.

Har ni sett det här tidigare?

– I Umeå har vi ett boende där man valde att säga upp avtalet med samma typ av argumentation.

Mer läsning

Annons