Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vävar ur fantasin

/
  • Motiv ur fantasin. Johan Lindgren, Hanna Fält och Paulina Westberg arbetar med vävar inspirerade av egyptiska Harraniavävar. Foto: Anna Klintasp

Annons

En palm, sand och hav tar form på Lisbet Erssons väv i ullgarn.

- Jag valde motivet eftersom jag tycker mycket om att resa med min familj.

Tillsammans med klasskamraterna i femman på Montessoriskolan besökte hon en utställning om Harrania- och Hedesundavävarna kallad "Måla med garn" som visades på galleri Se tidigare i år. Vävarna är speciella eftersom de inte utgår från något givet mönster utan skapas fritt av den som väver. Med inspiration från utställningen och berättelser av bildpedagog Annacari Jadling-Ohlsson har eleverna sedan själva fått skapa sina vävar.

- Jag har mönstret i huvudet, säger Paulina Westberg, 11 år, som vävt böljande vatten, en bit av en himmel och vad hon först trodde skulle bli en blomma.

- Men det ser mer ut som en solnedgång, så jag säger att det är en blomma och solnedgång.

Barnens vävar visas vid nyinvigningen av Dalarnas museum 3 maj.

Fakta: Fakta Harrania

Ramses Wissa Wassef startade ett vävprojekt med fattiga barn i Egyptiska Harrania 1952. Idén var att väva direkt, utan förlaga eller skiss, med ull- eller bomullsgarn, färgat på det sätt det alltid gjorts. Barnen fick instruktioner och sen fanns Wissa Wassef bara till hands, utan att lägga sig i barnens arbete. I början av 60-talet visades Harraniavävar på en utställning vid Moderna museet. Birger Forsberg, konstnär från Hedesunda inspirerades av vävarna och pedagogiken kring dessa. 1965 startade han en liknande väv-och keramikverksamhet i Hedesunda som fortfarande är aktiv.

Mer läsning

Annons