Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för livsfarliga bilbarnstolar

/
  • Den importerade stolen är bara uppbyggd kring en tunn båge av hårdplast.
  • T-märkningen är en garanti för att stolen är säker för barnet.
  • Bilbarnstolen från Kina ser skön och säker ut men saknar ordentlig stomme av hårdplast som kan klara en kollision.
  • Rose-Marie Örtlund på Dalarnas trafiksäkerhetsförbund råder alla som tänker köpa en bilbarnstol att kontrollera märkningen.

Annons

Vid en första anblick ser bilbarnstolen ut som vilket barnskydd som helst.

Men en närmare granskning visar att stolen mest består av tyg, stoppning och luft.

– Den bör inte kallas för en bilbarnstol. Det här är det värsta jag sett på marknaden, säger Rose-Marie Örtlund som arbetat med barnskydd i trafiken sedan början av 90-talet.

Det var en konsument som larmade trafiksäkerhetsorganisationen NTF om att bilbarnstolen fanns till försäljning i Sverige. På Blocket och auktionssajten Tradera säljs stolen för under 500-lappen. En butik i Falun som normalt inte säljer barnskydd har också salufört stolen, då för strax över 1 000 kronor.

– Ägaren lovade att plocka bort den ur sortimentet när vi uppmärksammade honom på att den inte uppfyller säkerhetskraven, säger Rose-Marie Örtlund.

Stolen som tillverkas i Kina har varken E- eller T-märkning vilket krävs för att få säljas och användas i Europa. Statistik från Vägverket visar att närmare hälften av de barn som omkommer i trafikolyckor i bil skulle ha överlevt om de skyddats på rekommenderat sätt.

Rose-Marie Örtlund tycker att de som köpt den aktuella bilbarnstolen ska kräva att få pengarna tillbaka.

– Det borde inte vara några problem eftersom det är olagligt att sälja stolen i Sverige. Väljer man att kasta stolen tycker jag att den först ska förstöras så att ingen annan kan använda den heller.

Så skyddar du barnet i bilen

  • Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Läkare rekommenderar att barnet därefter ska använda bältesstol eller kudde tills de är tio-tolv år. Enligt lagen sak alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning.
  • Barn ska aldrig sitta på passagerarplatsen med inkopplad krockkudde.
  • Försäkra dig om att bilbarnstolen är T-märkt eller E-märkt där godkännandenumret börjar med siffrorna 03 eller 04.

Mer läsning

Annons