Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmesensorer mot viltolyckor

/

En stolpe som varnar för älgar. Varför inte? Trafikverket testar nu en ny konstruktion med kantstolpar försedda mer rörelsesensorer, som kommer att varna bilister om ett djur befinner sig i närheten av vägen.

Annons

I ett år kommer Trafikverket att testa de så kallade "viltvarnande kantstolparna". Det handlar om vanliga kantstolparna som försetts med värme- och rörelsesensorer, samt en lysdiod så att de börjar blinka om ett djur finns intill vägen. På så sätt hoppas Trafikverket minska antalet viltolyckor. Den cirka 400 meter långa teststräckan ligger längs väg 266, cirka två mil söder om Falun på vägen mot Hedemora. Det är en olycksdrabbad sträcka där det ofta förekommit kollisioner med älg och råddjur.

– Kantstolpen är inställd på att slå på i skymningen och av i gryningen. Det är under den tiden som många viltolyckor sker, säger David Björklöv på Trafikverket.

Sensorn använder så kallad IR-strålning (infraröd strålning) för att känna av om djur eller människor finns i närheten. Just de här stolparna är inställda på att reagera på djur stora som rådjur och uppåt.

– Om tekniken funkar som den ska så kommer den att reducera viltolyckorna på vanliga viltpassager. Första steget nu är att se hur bra konstruktionen håller mot sommar, vinter, salt, plogning och tvätt. Vi kommer göra regelbundna kontroller under året, säger David Björklöv.

Mer läsning

Annons